Nuffnang Ads

Tuesday, July 12, 2011

Entry Untuk Blogger Yang Disable Right Click

Assalamualaikum dan Salam 1Blogger  :)




Aku just nak berkongsi pendapat harap korang tak marah naa?
Yelah aku ni blogger baru kang ada yang kata aku ni memandai..hukhukhuk

Aku perasan kan ramai blogger buat disable right click..memang tak salah nak buat tu boleh tapi jangan la sampai ayat yang korang guna macam nie:

http://www.emocutez.com
v
v
v
v
v
v
amboi-amboi~



daripada nak follow lansung tak jadi camneh

aku nak lepuk ko jugak bleh?

=.=


Aku nampak macam tak sopan ada yang nampak cam kurang ajar pon ada... aku sendiri pon mula-mula semangat jer nak singgah blog tu bila right click ada yang kuar "hoihh nak copy eaa.. tampar kang"
tak ke rasa cam nak tampar orang tu balik.grr.


Mostly macam takut sangat orang nak copy dorang punyer entry or gambar..kalaw gambar tu letak la watermark.. kalaw nak buat jugak disable right click jaga la bahasa tu jangan sampai readers meluat or rasa tak senang....


Aku penah jumpa kat blog sape ntah tekan je right click kuar
"coz I was born this way"  okay reaksi aku masa tu >> (-,-)"

hurmm ni contoh kat bawah nie adalah yang dikira boleh diterima la sebab tak menyakitkan hati ataw menimbulkan rasa tak senang kepada readers..



okay yang nie klako..haha ^^

ni comel jew ^^

yang  nie comel


Tapi bagi aku still tak digalakkan...bagi aku tak payah la buat bukan ape nanti menyusahkan readers yang nak masuk new tab..sebenarnya ramai tak tau yang boleh [hold Ctrl + click] untuk open new tab..

Contohnya korang link kan ape-ape link dalam entry macam contest ker tutorial ke iklan churp-churp ke kan jadi macam susah.. camner nak cakap eak? korang pon tahu kan masalah bila blog tu disable right click and korang pulak tak tahu yang kita boleh [hold Ctrl + click] untuk open new tab..
Paling bermasalah apabila aku nak copy html code dalam tutorial yang korang buat..hurmm ada cara lain tak untuk copy code? aku pun tak tahu laa tapi aku tahu caranya ada..huhu..nak open new tab aku tahula..

Sebenarnya kalaw korang buat tu untuk prevent copycat tak kan berkesan sebab ada cara lain dorang boleh guna untuk copy..contohnya gambar, boleh je dorang nak printscreen..sebaiknya letakla watermark kat gambar..
Kalaw entry korang bagus orang nak copy and share biar jelah korang jugak yang untung dapat backlink and dapat penghargaan..sesetengah blogger copy untuk share bukan untuk buat macam karya sendiri..kalaw ada jugak yang memang dasar suka copycat kita bakor je dia..hehehe

Kalaw korang rasa ahh peduli ape aku nak wat jugak...aku sarankan buat yang macam kat bawah nie baru molek.. ^^







Lastly yang terbaik pada pandangan mata aku
|
|
|
V


Dulu aku penah buat jugak tapi aku dah buang sebab rasa macam tak perlu jerk...huhuhu..apa yang aku tulis ni kalaw nak ikot, ikotlah lagi aku suka..kalaw tak mau pon tak pe sebab tu blog korang suka hati korang la kann? hehe~


errr jap.. yang macam nie camner eak?huhuhuhuhu -,-
|
V



peace yaww...babai~



Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

26 comments:

Rafidah Farhana said...

Blog aku pun disable right-click tp tanpa noti. Lepas ni kena tampal notes hold CTRL+click la sebab tak ramai yang tahu.

Certain orang pandai bersopan, yg lain tu tak matang lagi kot. Btw, aku suka yg tulisan pintal tu ! Kah kah kah !

Hazmin Hamudin said...

tu la...rasa berlagak betul orang yg lock right click ni...padahal entri diorg tu pun ada gak yg copy..hahaha...

Ayeem Jemain said...

aku tak letak teruih, sebab annoying. kalau org nak copy paste, byk je care leh copy paste. tak perlu disable right click bagai

DaYaH JeLitA said...

@ rafidah : haha tamil ke thai aku pon tak tahu
@hamzin : yaa betol haha
@ayeem :betul aku mmg tak suka sape letak

Eichikatsu said...

Kalau ikut hati, bukan takat disable right click, terus tak nak bagi highlight. Lagi mantap. Tapi fikir positif la, Hotlink prevention memang on la kan.hehehe :)

kam_hafiz said...

hahaha..rasa nk ketawa je..
bila baca ape yg dia owg tulis tak kasi right click 2..huhuhu

sabella mohamad said...

haha
nak try wt yg tamil nadhu tu
hihok

saiazuan said...

haha cute2 je msj diorng..

anda dah baca komik atwr #4?
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

missxidi said...

a'a tak suka right click disable...memang cun la owner blog ni =)

missxidi said...

a'a tak suka right click disable...memang cun la owner blog ni =)

cik najihah said...

hahah agak bengang jugak..
nak2 yg x bagi highlight tu,.

Mrs. Farhan said...

alah, konon tak nak bg copy, tapi boleh je print screen. dan boleh je tekan ctrl+c.

huhuhu. agak bengang bila ada org buat mcm ni. blog abg ben pon x buat disable right click.huh

*tetiba emo*

CMRatu Fotografi said...

hehe... betul2.. bagus btl penulis blog ni.. apa salah kongsi maklumat sama2 kan2...

M Firdaus Mohd said...

hahaha.blog saya pun disable right click juga..dialog nya berhemah bukan:? Heh heh.

Luqaz™ said...

aku x wt sbb mngarut je.. xyh right click pn blh copy.. mmg sakit hati kn..haha

Mr.Baiz said...

mr baiz dah x buat right klik dah..hehe

DaYaH JeLitA said...

@missxidi : malu taww.. :P
@najihah&farhan : rilex2..hee~
@CMRatu : kita sama2 kongsi :)
@firdaus : jap nak singgah blog awak
@luqman: taw tak pe..annoying gila
@Mr. Baiz : gud gud :)

atiqah~ said...

paling tak suka kalau yg bagi ambik banner tu..bagi copy tapi disabled right click..dah la baru lagi..x reti..then blah terus..hee ^^~ (pengalaman sy..hehe)

Farah Junaidy said...

hehe...kelakar la...bt translation kat google je dayah...haha

entry google gak..
http://theadorableme.blogspot.com/2011/07/jawapan2-dari-google-search.html

:p

Mialia said...

xsuka yg xboleh right click.. menyusahkan kot.. nak buat contest, tpi nk amek banner dia punyalah susah

then bajet ayat gedik pulak.. "oiitt, tak mao jadi pencurik ea ?" gile prasan.. haha

Yaya said...

penah jugak wat kejap disable right click ni. cm xde function pun. rse mnyusahkan n agak anoyying. huhu.

cuba tgk entri ni utk tahu cara alternative bila blog tu disable right click. =)

http://yoyayee.blogspot.com/2011/06/tutorial-8-cara-buat-disable-right.html

Cik.Tedy said...

hahahha..macam2 gelagat laa...

haikalblank said...

tak perlu letak pun tak apa...sebab sangat annoying. serius.

tapi...tapi....tapi.......entahla. HAHAHA

Apel D. Doragon said...

hahaha lucunye

Namee Roslan said...

bagi saya..susah lah kalau x boleh right click bila nk open with new tab tu jadi leceh! so kita kena buka link dia satu persatu. selalu, saya tinggalkan je blog mcm tu. saya tutup terus. yela, tak user friendly! :(

saya semangat kobar2 nak baca entry orang..tp bila nk open link in new tab..keluar kata2 merapu..aip, nak kena sepak??? ahahaa

Red said...

hahahaha. ni memang troll terbaik dari perempuan yang pernah aku baca. :D