Nuffnang Ads

Tuesday, October 16, 2018

Merisik & Bertunang (42 Gambar)

Assalamualaikum..

Teaser sikittt..ecehhh

Dah lama nak buat entry pasal ni tapi tak menyempat..now dalam opis since lagi 2 minggu nak kawen  and aku pon tak berapa tenang nak buat kerja hahah so curi2 tulis blog sat nohh. Boleh sengih sorang hikss..

HISTORY
Kemainkan ada history plak macam nak buat assignment lol. Okee actually our history ni adela cita sikit dalam entry lepas pasal pengenalan kitorang. Cuma this time nak cerita mcm mana boleh decide nak tunang and kahwin ni. I really never expect this coming from his mouth coz we were at the early phase of relationship at that time. I really liked him but I'm afraid to commit because I had some unpleasant experience with guys back then. So I tried not to put much hope and just treated this relationship as a fling. However, I can't deny that I wanted this to be serious and him being my last love. Surprisingly, he initiated on everything like met my mother first, shows unconditional commitment, be there for me during my confusion and lastly proposed to me. and I love him more and more ever since and I know this is the best decision I ever made. Kesimpulannya, dia adalah calon suami terbaik bagi kuhhhh. Ayat paling takleh lupa bila aku tanya "Takut pulak ramai orang dok kata..ala sebelum kawin sweet2 laa, lepas kawin 3 4 taun semua lain jadinya " and dia reply "Pasaipa nak dengaq cakap orang, depa kata lagutu sbb depa yang macam tu, kita tau kita mcm mana, so tak payah risau" Haaa hampa faham dak apa maksudnya? Tak paham takpa yang penting aku faham and aku rasa makin yakin dengan keputusan kami ni.

MERISIK
Lama betoi planning nak merisik hehe sebab aku jarang balik Perlis. Bila aku balik Arsyan plak tak balik or sebaliknya. First plan time CNY February haritu tapi tak jadi sebab mentua ai ada urusan luar kawasan. Then pospone lagi pada 12 or 23 Mei time aku aku takda makeup job so just nice la.. Tup2 kerajaan announce ngundi jatuh hari Rabu 9 Mei and company aku plak bagi cuti. Memang nice timing aku plan nak EL khamis jumaat tuh haha yelah first time kot layak mengundi. Then bakal mentua decide nak mai lepas ngundi terus hehe.. Aku ngn kakton pon masakla sikit2 mee rebus jek.. Yang mai pon depa bertiga jek. Ala mai berkenalan sembang2 gitu jela sbb tak pernah jumpa mama dia. Bapak dia ngn umi dah mmg kenai each other since SMSTSP lagi. Arsyan plak dok perati jekk aku serve parents dia. Nebes tauuu haishh.. Alhamdullilah all went well on that day and depa pon setuju kami bertunang time raya kedua. Tambah pulak berita gembira kerajaan BN kalah malam tu and dapat cuti Khamis Jumaat syiokkk weyyy sambung cuti. Mmg minggu yang sangat happy bagi aku. Gambaq merisik takdak sobss sbb tak menyempat nak snap picture. Apepon aku ttp akan ingat tarikh keramat itu. 9 MEI 2018, not only me but 1 Malaysia akan ingat hahah..Malaysia Baru you all~

BERTUNANG (40 GAMBAR)


Cincin yang dipilih oleh Arsyan. 
Actually, time nak decide tarikh bertunang pon ada isu jugak sbb rupanya my bff Ilya pon decide nak bertunang time raya 2018. At last clash jugak huhu sedeyhh tak dapat pi rumah Ilya makeupkan dia sobss.. Nak buat camna decision involved family masing2 kan. So bertunangla kitorang pada 2nd Syawal. Aku bangun awal kot siap2 padahal rombongan mai lepas Zohor haha. Mula2 Diena yang akan makeupkan tapi sebab dia busy sangat uruskan dapur aku pon mekapla sendiri simple2 je Arsyan dah pesan jangan over2 hahah.. yelahh mentang2 aku Mak Andam risau aku buat cut crease glitter ke hakk.. Pkul 11am aku dah siap mekap kot haha awai la pulak. Tapi hilangla nervous sikit sebab raya kan melayan tetamu datang beraya sekali. Kira macam open house la on that day, hari bersejarah ituhh iaitu 16 June 2018 bersamaan 2 Syawal 1440H. Pukul 3 lebih depa sampai satu rombongan huhu ketaq tak yah cakapla. Kita dok dalam nak tunggu family berbincang apa semua. Mujuq ada Syaduss ngn anak2 dalam bilik teman aku. Saat dipanggil keluaq sarung cincin tu fuhh tak dapat gambarkan betapa nebes nyaa huwaa.. Nampak ja aku senyum cool rilek tapi dalam hatiiii~

Okela now biar gambaq berbicara. Ala aku rasa hampa scroll ja terus sampai gambaq2 kan. kann


Unforgetable moment. 



Kejap jee dah selesai..yeayyyy officially engaged to Mohamad Arsyan


Hampa tak tau sepanjang tempoh bertunang kemain berbunga2 tau we oll ihikk sikit2 panggil my fiance, encik tunang la, future wifey, bakal suami ku laa macam2 naaa... bahagiaaa sunggohh seroo ahakkk may this spark never stop sparking ever.. hehe amende ayat aku ni lol. Time sarung cincin tu Arsyan dok luaq sbb rumah aku sempit ja tak semua boleh masuk dalam. Time nak ambil gambaq baru kelih dia tskk.. Tapi takde gambar berdua ponn.. Masih belom halalll kann kena behave laa..

Halal Gap :P

Umi & Mama. <3

Arsyan's only sister

With both parents. Umi, Mama, Bapak, & Abah


Bawah ni pulak gambar-gambar with my family. Ni gambar sementara dok tunggu ketibaan rombongan depa. Menggedik duluu amik gambar. Tema kekonon pastel gitteww.. Much thanks to my sister sebab pinjam kan baju dia huwaaa terharu sangat. Baju yang aku pakai tu actually kakton baru beli tapi dia bagi aku rasmi dulu.. Berbulan peram tak pakai semata2 untuk aku pakai bertunang huwaa kak you are the bestest sisrer in the world love youuuu~

pose pelukkk2 is a must



mamat and his wife








Me and abah. Semangat abah nak contribute lauk untuk kenduri. Macam biasa abah sponsor kerabu kaki ayam yeayy mcm signature la kalo family kami buat kenduri. Thanks abah









My lovely maksu. Antara orang yang paling penting kalo ada kenduri heheh sebab chu adalah penggerak.. Floor manager orang kata hikss.. Time ni cu concern tanya aku makan dak lagi. Aku kan nevess haha tak lalu makan. last kena suap spagethy. Kemain aku maintain lipstick sbb tu mulot muncung macam tu hikss..






siblingss <3
Tak habis lagi ni heheh panjang lagik cerita.. Nak cerita pasal hantaran pulak tapi sebab panjang sangat aku telah membuat satu entry khas pasal hantaran tunang hhahaha over dak.. Boleh KLIK SINI. Bawah ni gambaq overall la hantaran tunang aku dan Arsyan.


Seterusnya gambaq2 di bawah adalah gambar suanasa sekitar majlis pertunangan Hidayah & Arsyan ihikk.. Biasa-biasa je buat makan2 ala open house time raya..


 Ni masa ketibaan Yang Berhormat mama and bapak...

My Fiance ihik ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

rombongan depa

Ni dalam bilik time orang2 dewasa berbincang haha aku melayan budak2. Budak2 kena kepung dalam bilik tak mau bagi bising hihi.. My girlfriend sorang ja dapat mai time tu. Tqsm Syaduss muah









favourite picture. :)

 
3 Tulang Belakang ku    


Ahamdullilah maka selesaikah entry pasal merisik dan bertunang. Bukan entry rasa ni dah macam cerpen hehe.. Next I will be updating on my wedding preps! Tak tau nak start dari mana complicated sangat hahah. Apepon yang penting sekarang ni ♪ ♫ Jam Di Dinding Terus Berdetak Ahhh~~ ♩ ♪ ♫ ♬ Aaaa 2 more weeks wish us luck everyone~ Doakan semuanya dipermudahkan. Sekian. Salam~

LAMPIRAN 
Untuk rujukan anda on costing planing klik sini >>> Engagement Budgetaries
Ni simple jelah. Nanti aku akan share yang kahwin punya costing planning pulak which way more complicated.

Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

Idea Hantaran Bertunang

Assalamualaikum~

Entry ini adalah snippet daripada entry merisik dan bertunang aku. Saja asingkan entry hantaran hehe sebab nak focus cerita pasal hantaran saja. Actually aku dengan Arsyan dok berbelah bagi nak buat hantaran or not sebab macam tak perlu. Sebab family aku ngn dia masing2 tak berapa pentingkan adat. Family kitorang asalkan buat yang wajib.. Tapi disebabkan bertunang time raya, and first time family masing-masing bertemu, kitorang decide buat jelah tapi semuanya makanan as buah tangan untuk family masing-masing hehe. Semua orang dapat merasa makan sama-sama. 

Sibling aku pulak ramai perempuan so senangla nak mintak tolong gubah hantaran. Order2 semua kakton yang tolong uruskan. yelah aku dekat KL memang takdan nak manage huhu. Diena pulak tolong gubah dulang dia memang creative. Aku plak beli bunga untuk deco ja. Dulang dah memang sedia ada recycle ja yang Diena kawin dulu. Family Arsyan pon sama recycle ja yang abang2 dia dulu memandangkan dia anak last mmg baziaq la nak beli pulak. Sewa pon mahaiii aku survey satu dulang sampai RM70-RM100. Actually bagi golongan perempuan ni kita memang enjoyy sangat DIY and Deco2 nihhh kan sebab tu kita suka involve kalo ada event preps!! Betoi dakkk?

Okay panjang lak mukadimah, now nak share setiap satu hantaran haritu hikk. Lima berbalas Tujuh. 

Kek from Eenie Bakery Kangar (previously known as Kek Sayang) Kakton tolong order and pilih design. comel sangatt kann.. ukuran dalam 7"x7". Harga RM45. Arsyan pon cakap sedapp :P

Buah-buahan aku pi beli sendiri time Raya First haha jenuhh cari kedai nak beli dahla pi cari waktu petang.. Alhamdullilah dapat jugak buah yang elok. Kilat2 tu tips dia  cuci ngan minyak zaitun baru nampak presentable. Kos dalam RM15

Cup cakes from Deli Cream. Kitorang banyak kali dah order dekat dia. Kek sedap and service tip top. Actually beli 12 pieces and sebab kotak besaq sangat aku pindah boh dalam kotak 6 pieces ni. Kotak ni lari pi beli sat dekat Yonhin kangaq. Mujoq kedai tu cina bukak time raya hehe. Harga RM75 untuk 12bijik.

Blueberry cheese tart!!! Ni memang sedapp order dekat @Hanimlicious iaitu my junior SMSTSP. Hanimlicious punya product pon sedappp sangat2..Ramai kawan2 aku order dekat dia. Kek kahwin pon aku dah order dekat dia heheh.. Time tunang ni order cheese tart ni dengan brownies 2 bijik.

Ni ha brownies yang order sekali ngn tart tu. 2 bijik brownies + tart = RM85 Semua kakton la ni tolong orderkan huhu..

Bahulu FOC. Kakton yang bagi hehe. Actually beli dalam paket besar. Aku tukar boh dalam plastik mcm ni supaya nampak presentable.

Chocolate Beryl's Diena tolong belikan dari Langkawi. Thanks Dienaaa. Ada satu kotak lagi aku amik utk ktrg rasa hehe mmg sedapp. Harga 3 kotak RM47

Tadaaaa tujuh dulang siappp untuk bertukar tangann hehehe..

Close up sikit deco. Ni dah susun memanjang dekat tengah2 ruang tamu. Cantik kan hiasan hasil gubahan air tangan adik aku. Nampak dak hand bouquet tu haa dia yang buat tu lebihan bunga2 deco dulang. Semuanya went so smooth and easy walaupon planning tak begitu thorough.

ni haa bunya tangan tersebutt.. simple, nice and handy. I love it. pegang sat ja lepas tu budak2 main hahah. bayangkan betapa membazirnya kalo guna bunga betul. Bertunang je pon kan. simple-simple sudah. Anyway, lain orang lain preference. Terpulangla noh.

Barisan sebelah atas adalah dulang daripada pihak Arsyan. Semua makanan jugak kecuali satu dulang cincin. Scroll bawah aku nak highlight my favourite~



Kek ni mama dia tempah drpd kawan dia. Sedappp sngat sehari ja licin hehe. Pastu ferero rocher ni aku yang request hihik konon nak pulun sorang. Memandangkan raya licin dalam sejam je hahah.. Jadi itula serba sedikit kisah hantaran tunang haritu. Nanti nak cerita pasal hantaran kahwin pulak heheh. Daa~



Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

Friday, October 5, 2018

TAK KENAL MAKA TAK CINTA AGITTEWW

Assalamualaikum yaaa warga blogger sekalian~

Kemain kan tajuk entry hikss.. Astaga macam tak percaya im writing again since my last entry November 2015!! Yes what happened that triggered me to blog again? Arsyan Azemi (AA) happened hiks. Takdakla actually blog terabai coz ada Instagram huhu. Anyway, I just wanna rant about how we met and our journey until now. Yes one more month to our big day and I’m feeling indescribably uneasy right now.

Ramai jugak tanya mcm mana kenal AA dan sebagainya. Okay actually kami kenai thru Instagram. We been following each other on IG since god knows when lol. And aku tak kenal pon dia actually maybe follow memfollow since ada quite number of mutual friends from Perlis. Then one day he DM me asking about my current job. At that time dia kerja as engineer at Soon2 Penang and nak job hunting for better opportunity la I guess. Aku plak dah setahun lebih dekat Lion at that time. Dekat lion ada satu ja jawatan yang sesuai dengan AA which is M&E Executive tapi takde kekosongan and I don’t think Abg Azlan tu akan mengosongkan position tu sbb dia dah lama kerja. (kemain aku guna initial AA kan mcm confession dlm KRT lak hahakk) So AA asked me to help send his hard copy resume to my HR department. I was like “hishh apa nak kerja sini plakk nanti mesti terjumpa dia kat sini” and I actually never send it to HR department huhuhu sorry sayang.. Tapikan baca resume dia aku impressed habisla wuish power noh AA ni..  Experiences and skills AA semua mantap! Cuma aku prefer kalo boleh taknak ada orang yang kenal aku kerja sekali huhu so aku tak follow up pon yang dia emel dekat HR Lion..berlalu macam tu jelah... Anyhow, we wont be at where we are now if AA working here together with me now. It’s better that way kan?

Sat nak share screenshot DM aku ngn AA heheh..where it started~~~~
















ni adalah paling terkejuttt sbb tak sangka dia anak cekgu Azemiiii.. time ni rasa bangga gilaa anak cekgu Mi wasap aii.. time ni pon actually dah sakan dok wasap2.. dah mula selesa kawan ngan dia.. tapi bila dapat tau dia anak cekgu Mi aku plak yang selalu dok wasap dia dulu hikss..Syokla melayan sebab dia selalu call sembang2..jenis cakap banyak dia ni semua benda nak cita..same with me so selalu gayut lama2..

Wasap pi wasap mai, bergayut pi bergayut mai, sampaila raya 2017 dia call hari raya tu tanya rumah kat mana dia nak singgah beraya.. Wuishh dan2 ai nebess sbb tak pernah jumpa. Ni kira first time la face to face eye to eye. Masa dia mai tu tak banyak sembang ngn aku pon sembang ngn umi ja. aku plak tetiba jadi ayu sopan santun hidang ayaq ngn kuih raya. Dalam hati dah bekenan dah orang kata crushhhh weyhh dia punya suara lagi macho and boleh tahan hensem jugak. Muka tak macam pak dia pon patut aku tak cam huhu. And paling best pandai betoi menyembang ngan orang tua2. Tula first time jumpa dia. And after tu disusuli dengan 2nd 3rd 4th and tak ingat dah hehe..

1st met: Ni gambar masa first time jumpa. umi pon nampak suka dekat dia

2nd date : Kedai yasmeen Kangaq dinner sesama

3rd date : dekat Shah Alam makan dekat Pecelele padang jawa lepas dia habis IV at Banting. time ni dia pakai kemeja and slack ohmaii hensem gilaaa melting


4th date : Time amik gambaq ni kan sedara2 AA dok usik la.. "laa awat tak kenduri 4 sekali jaa senang" kui3..time ni cekgu Mi buat kenduri 3 orang sekali abang2 AA at SMK Syed Alwi..time ni aku makan satu meja ngn cikgu2 smstsp, Laoshi Kong, cikgu fauziah, sensei Latipah, sensei ingat aku Sakinah huhuhh..Laoshi plak dok tanya dayah bila pulak. dah ada boyfren ka.. ak pon jawabla "lambat lagi laoshi..takda calon" hahakk..sambil jeling AA hik.


4th date : 30 Ogos 2017 ni kira Official First Date aaaaa sbb jalan2 tgk wayang and jalan2 Monkey Beach Penang. Time ni ak balik perlis cuti Merdeka time ni singgah sat dating at Penang.

5th's date dan seterusnya tak terfollow dah berapa kali and bila sbb byk kali sangat heheh..dia la rajin mai KL dating ngan aku. Tqsm sayang mai jauh2 jumpa i. Bawah ni antara gmbar2 dating dekat KL & Perlis. Tapi kan paling epik ada sekali tu teman dia naik train ETS nak balik Taiping (time ni AA dah tukaq kerja dkat Taiping) terjumpa lakk cekgu Mi adoiii kantoi lak mujuq time ni dah bertunang but still for our parents selagi tak kawen tak elokla keluar berdua. Cekgu Mi mai KL ada rombongan government pensioners time tu, boleh AA tak tau aktiviti pak dia. Good luck la dia menjawab dalam train lepas tu sbb depa kebetulan train yang sama. Bapak nak balik Perlis time tu.

                   @Nasi Ayam Penyet Kg Baru                     @Bukit Keteri                    @Stesen Bas Kangaq

@Jawi Peranakan Penang                     @Gusteau's Perlis                    @Hannah Cookies Perlis

 
@Nasi Ayam Penyet Kg Baru          @Taiping Mall                    @Penang Bridge Marathon

@Lebuh Chulia, Penang                   @Helipad Rooftop, Menara KH                    @Carwash Kg Baru KL


@Subway Cmart Arau            @Rumah Terbalik KL Tower           @Kuala Perlis Eiffel Tower lol


@ Perlis                                         @Rumah Terbalik KL Tower             @Tasik Titiwangsa, KL

@llao llao Aman Central                 @llao llao KLCC                         Our Favourite Ayam Penyet


               @Jibril Restaurant SS15                             @Cendol Taiping                               @Ah Cheng Laksa Quil Mall


So inilah serba sedikit ringkasan cerita aku dengan AA. Aaah ada satu lagi, kalo facebook aku yang add dia duluhh sebab nak stalk hiks. tak puas stalk dekat IG sebab gambar sikit.. tapi fesbuk dia pon sama sendu jugak huhh..twitter pon aku yang follow dulu.. well besala kaum perempuan sekalian, kita haruslah menggali sampai lobang cacinggg kann hahakk

see sebelum apa2 aku dah menggedik dulu..xdan dia ngorat aku dah pancing dulu ^_^

Sekian coretan kali ini. Next nak buat entry khas pasal merisik, bertunang, and wedding prep! Woww there are so much in my mind i wanna rant here!! Till then. Salam~


Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^