Nuffnang Ads

Monday, August 8, 2011

Cara Mengenal Material Dari Kulit Babi


Assalamualaikum sumer :)

Harini heboh pasal identiti sebenar seorang makcik yang bernama Hajjah Settan Al Wiski ape ntah yang sudah terbongkar.. Rupa-rupanya mak cik itu adalah seekor babi jadian yang menyamar menjadi manusia..Dia menggunakan ilmu hitam untuk bertukar.. Ish3 macam-macam isu sekarang.. Lantakk ahh aku tak nak campur.. Sekarang aku nak cerita pasal barangan dari pada kulit babi yang kita mungkin tak sedar..
yo wassak? apa usha2 ada utang ka?


Sekarang ni banyak produk dari kulit babi yang dijual kita jer tak perasan..bayangkan ko beli kasut nak bagi hantaran tunang kat awek..disebabkan ko jahil tak penah tahu ko terbeli kasut kulit babi..kena pulak bakal bapak mertua tu ustaz sah-sah la dia tahu tengok..malu weyy buatnya dia kasi balik hantaran tu haa?

Now aku nak share camne nak kenal barangan dari kulit babi..

Pertama! 
Struktur kulit babi berbeza dengan natang lain..senang jer nak cam.. Struktur kulit babi ada 3 titik dalam satu tompokan titik-titik yang seragam.. So, make sure kalaw nak beli tu belek dulu, kalaw ada 3 titik bertompok-tompok tu memang sahh arr..kulit babi..jangan gatal nak pi beli walaupon discount 100%.Tengok pola nie kalaw tak paham titik-titik-titik yang aku kata tadi..

lebih kurang camnie arr pola titik-titik tu
Nie pulak contoh yang real punya...Make sure korang check barangan kulit yang korang ada kot-kot ada struktur camni..kulit babi tu...buang cepat kalaw ada..kalaw tak nak buang pi tolak tiga seringgit kat apek mana-mana..huhu


Nampak kan titik tiga tu?...Kalaw tiga line takpe...Itu ADIDAS maa! Err tiga line?? Gengster2..larii~ lol
besar gedabak gambar ni kalaw tak paham lagi tak taw laa..


Kedua! 
Harga barang kulit babi ni biasanya lebih murah dari barangan daripada kulit natang lain...Jangan pikir nak murah jer..Pikir natang tu HAROMM...Jangan tertipu dengan sale..Orang pumpuan nie pantang sale jer mula nak meroyan sampai tak perasan titik tiga tu..aku ler tuh..wakaka..last-last bagi kat orang jer..

Ketiga! 
Struktur kulit babi nie agak lembut...jadi biasanya kulit babi ini digunakan pada lapisan dalam sesuatu produk. Contoh kalaw kasut, kulit babi biasanya diletakkan pada bahagian dalam kasut tersebut.. Aku taw memang lembut sebab aku pernah terbeli..punya la riak nak tayang kat kakak aku kasut lawa sekali kulit babi..babi betol! masa tu aku tak taw gak..kak aku yang bagitaw..huhu

Keempat!
Kulit babi ini paling banyak digunakan dalam pembuatan kasut untuk kanak-kanak perempuan dan kasut perempuan dewasa pun banyak juga. Lagi satu, kulit babi juga banyak digunakan untuk membuat sandal untuk lelaki.Ada jugak tempat letak telefon bimbit dan tali pinggang..Senang kata pandai-pandai check la semua barangan kulit yang ada kecuali kulit kayu manis..kahkahkahkah..okay tak lawak pon! =,=

Lastly kasut yang diperbuat daripada kulit babi nie banyak terdapat dia shopping complex berikut:

  • PERANGIN MALL 
  • BUKIT JAMBUL 
  • GURNEY PLAZA 
  • KOMTAR 
  • SUNSHINE  
  • PACIFIC
  • SOGO 
  • QUEENSBAY
Jangan terbeli produk kite taw..haromm!..Ngee~~
Okay..babai~



Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

29 comments:

Asyila Zainuddin said...

kalo beli kat the store agak2 ade yg dari kulit menatang tu x? kekeke..

Tuan Syed said...

Assalamualaikum...
pasni kne beware la...pndy tol kafir2 ni...

Zulfahmi Abidin said...

untunglah Babi kat kedai adidas abang 3 line jual. eh..errrr.. babi betul malaun yg jual tuh.

Bella said...

OoOOo...
Baru tahu...
Dgr juga jgn beli kasut yg guna kulit babi tapi tak tahu nak kenal mcm mna... Nice sharing~

echa takashimaya said...

betul.mmg slame ni nk beli kasut echa beware dgn tompok 2 =)

annyss said...

salam..hukum pasal kasut diperbuat dr kulit babi ni agak mengelirukan since ada setengah ulama mngatakn kita boleh menggunakan apa jenis barangan buatan kulit. sbb bila dia manufacture kasut tersebut biasanya dia akan samak and guna bahan kimia and all stuff. kira mcm bersih benda tu.

tp saya pun tak pasti sgt nak percaya mcm mana. sebab ilmu kurang. better tanya ustaz la..

thank you for sharing..:) baru tau mcm mana nak identify kulit babi. selama ni ingat topok tiga tu besar2..:p

DaYaH JeLitA said...

@annyss : saya pon keliru jugak so baik anggap haram jer..susah bila keliru ni..huhuhu

Ayeem Jemain said...

dah samak diri tu lom?

DaYaH JeLitA said...

@ayeem : dahhh lerr..huhu

HAJAR AZMAN :| said...

Ritu mmbe aku bli kasut branded gak la around rm300, balik2 rumh tgk dri cik Babi! Buang saje je;)

Nyamuk Terbang said...

asal tmpt dia mcm byk area penang jer gulpp

DaYaH JeLitA said...

@hajar : samela cam aku..buang jelahh..
@nyamuk : penang manyak cina maa..hehe

matahari sun said...

balik nak cek sume kasut xthu pon sebelom ni...nice share

cik najihah said...

nice share..btw gamba yg bawah tu scary haha

Nash said...

bagus info ni, sebab kadang2 orang tak tau main beli je kat kedai.. bagus2.. dah follow.. jom singgah sini pula, dan follow lah kalau sudi.

10 MAKANAN PELIK ASIA:
http://nashfahrenheit.blogspot.com/2011/08/10-makanan-pelik-asia-koleksi-gambar.html

Ms.Az said...

huh..baru tau. thnks for d info.. :)

Anonymous said...

erk ? seed ? omaiiiii !!

arim said...

owh..baru tau camtu cara nk knlpasti tahap kebabian sesuatu barang..thanks.

DaYaH JeLitA said...

@arim: tahap kebabian? ahahahahha

rudy_tensai said...

nice info... btw kulit "baby" ni samak la cmn pun... letak la bhn kimia ape pon tetap HARAM...

'true story'

ked said...

kazen aku pnah mnyamak kn dirinye pas taw kasut yg die bli kt thai tu origin dri babi ni..aku tny die , cmne nak taw, die tnjuk kat aku..tp, aku x nmpak mse tu..tgok gmba ni bru aku nmpak rpenye cmne..hehehe..tengs!

btw, kulit kyu mnis tu klakau!hahahaha

.::: Princess MOMOY :::. said...

sogo tu paling bahaya
byk sngt sale sampai org lupa nak check

Anonymous said...

kwn penah ter test kasut babi nih. pkerje kedai tu melayu bukan reti nak bagi tau tu kasut babi. sumpah babi.tau pon sebab aku perasan bintik2 tu. aku tanye pkerja dia pig skin ke, dea cakap aah.kebabian sungguh.

Ikhmal Yusoff said...

saya pakai kasut kulit kambing..hehe..btw terang gak titik tu sebenarnya..kalau mata kabur dgn harga ape pn tak nampak!haha

Amanda Musa said...

Awk, nak tanya lah..titik tu sebelah luar kulit vavi pon camtu ke?

Amanda Musa said...

Awk, nak tanya lah..titik tu sebelah luar kulit vavi pon camtu ke?

DaYaH JeLitA said...

amanda : em tak sure tp biasanya sebelah luar kita tak nampak sangat...kena check sblah dalam baru obvious

Syafiq Shah said...

adoii...tkena jugak...tp bukan saya, tp kwn kelas sy...sy ikot die g beli hehe. melayu plak tu y jual

ultimatebot said...

terima kasih untuk info ni.. :)