Nuffnang Ads

Monday, August 22, 2011

Asal Pegang Binatang Haram Semua Nak Kecoh Kan?

Asalamualaikum..
"lelong-lelong sekor lima posen"
Sekarang semua nak kutuk artis Mesia mane entah yang tangkap gambar pegang teddy bear anjing yang gebu-gebu tuhh laa.. Suma kutuk dia gila babi punya kan?...aku? ntah malas nak kata apa...bukannya dia tak tahu hukum... kalaw dah tahu tapi buat jugak kita tak leh nak kata apa lah kan... buat tambah dosa adelah hentam dia.. biarla dia tanggung dosa sengsorang... entah la tak maw cakap banyak sebab aku tak baca pun huraian bloggers lain pasal hukum pegang masa kering ke basah ke boleh ke tak berapa nak haram ke ape ke..

Dulu ada jugak kes student yang belajar kos ape ntah pasal haiwan...dia amik gambar dengan babi comel gebu pink..Pastu semua hentam dia..sian dia..dia pegang babi tu sebab ada la kene mengena dengan pembelajaran dia..lepas tu dia samak arr.. orang lain plak suma pakat keluarkan dalil-dalil hukum-hukum bagai nak hentam dia...

Aku tak kate aku sokong depa nie pegang hanjing ke babi ke tapi yang aku pelik la kan..kalaw jadi macam nie semua kutuk maki baling batu baling botol mineral kat orang yang pegang natang haromm tuh...

Tapi kalaw artis pegang pakwe/awek/tunang macam gambar bawah nie takde sape nak kecoh pasal halal haram pulak kan??
*Kalaw kecoh pon mesti pasal isu lain macam rampas laki orang, punca keretakan umah tangga, orang ketiga, pasangan ideal, bla bla bla..

agak-agak pegang camni kena samak ke mandi junub? lol
gambar yang tak berapa nak hiasan
agak-agak dorang samak tak lepas nie xD
Kalaw dalam lakonan bolehla pulak nak kata eh saya berlakon ajer pegang-pegang romen-romen semua tuhh.. Hurmm...kalaw dah artis pegang-pegang tak da sapa kecoh apatah lagi kita nie yang bukan artis kan?
Okay..babai~


Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

37 comments:

Qiraf said...

pegang anjing lebih baik daripada pegang tangan awek yang belum sah hak milik kite..hahaha

Anonymous said...

Btoi3 !!!!!!
Sy Stuju...
Ksian kt bnatang2 2 yg x bersalah..

Md. Ramos said...

Harus dan tidak menjadi masalah menyentuh anjing dan babi. Anjing dan babi adalah binatang yang dikategorikan sebagai najis mukhallazoh. Tp kalo sentuh lelaki/perempuan yg bukan mahram tu hukumnya haram dan lebih teruk dari sentuh anjing dan babi. =)

Dunia Landax said...

hahak..betui2...tapi,pegang pompan x kene samak..huhu..tu yg depa selamba pegang..

deeyamorten said...

this best bro! hahahaha.. nice one. sukasukasukasuka :)

chenthagila said...

spatutnye kena samak tu. wkwkwk

ked said...

yang macam ni pon wajib kene kutuk gak!serangggg!!!

Farah Awang said...

hahaha
aku setju dgn kau!
dah berapa byk blog aku hentam sbb diorg kata pegang anjing haram
makan ye ar haram dik non oiii

bahaLOL

haha

Alip Apai said...

ok pe blogger pakat bising. benda dh nama haram kenapa nak pegang lagi. even anjing tu tgh kering or basah, dah nama haram baik jgn pegang. tambah2 bila niat pegang tu just suka2. kalo polis pegang xpe la jugak sbb tugas diorg.

kalo blogger x bising, sure lagi ramai buat. kita dlm islam kan digalakkan saling tegur menegur. at least para blogger ni dh jlnkan tugas sbg seorg muslim.

pasal artis pegang tgn, itu saya setuju kenapa org diamkan je. tp rasanya kalo bising psal bnde ni mmg tiap hari kena buat entry yg sama la. sbb ramai sgt artis kita bersentuhan laki perempuan. tiap hari kot. hahahaha

just opinion saya:)

DaYaH JeLitA said...

@alip apai : kalaw sekadar buat entry nak maki2 tu x elok la kan? kalaw blogger yang buat entry tegur elok2 x pelah...

alaa lagi pun artis2 bengong tu bukan baca pon kita maki2 depa..hukhukhuk

zaty said...

hahahahaha.terbaik eah!!retis mmg mcm tu.asal retis smua jdi boleh,jdi halal. pehh. :P

Emmy Natiella said...

okay ni 1st time drop a comment sini ! but i totally agree :D

an nyek said...

haha...seyes, sal isu pegang anjing tu, entri cm nie la ak cari...bukan ak nk kater ape, mmg la salah die...pegang anjing tu tak salah...tak berdosa pon...kalau org islm yg bela (kcl utk jaga kebun) yg tu berdosa...kalau nk kate nk menasihat, ak tengok rmi yg dok pakat maki hamun jep...seribu sumpah seranah kuar...dah tak mcm org pose pon ade...kalau tegur baik2, ak tak kisah...sal yg pegang awek2 sumer, takde lak nk kecoh isu halal haram...yg student pegang babi tu dl pon nk kecoh...dah die kene blajar, nk wat cam mne...nie pakat serkap jarang jep sume, 1001 hadis tiba2 kuar nk azan bdk tu...

suriani azwan said...

ok jugak entry ni,...sbb dh muak entry pasal artis pegang anjing...patot kena highlight artis dok berpeluk n pegang2 sana sini...

mizzkechique said...

depa xkn samak.. ntah2 lagi disimpan ada, kasi bau tahan lama.. hahah

setuju la dgn entry ni..

tomatokering :) said...

sangat setuju dear ^^

si macho said...

(^___^)b nice entri



waiting

Wawazzup said...

aishhh kalau pegang cmtuh lagi diorang syok kut haha

Amy Syaquena said...

rasanya mereka ni lagi bersalah dari binatang yang tak tahu apa tue...

p/s:salam kenal singgah dan follow sini, jemput ke SR ye..

sofia nana said...

skurang2nye pgang binatang haram ley samak an ?
law pgang yg bukan muhrim ?? hah

jannah.ayub said...

hurm..betul3..

Hidayat MY said...

hahahah..
kosmet aku dulu ramai je pegang babi..
tp x publish takut jadi kes debat2 para blogger yang perihatin pula..


macam2..
isu ni diperdebatkan..isu gejala sosial yang haram terangan x ambil tau pula..
dosa org lain kemain sebesar kuman dia nak judge..
dosa sendiri yang duk mengutuk menghina tu dorg xpikir lak..

hahaha..
jangan ada yang terasa..
kih kih kih

hazriey91 said...

like.....tu laa pegang anjing kate haram......pegang awek ke pak we pun haram jgak.......perlu samak jugak tuu....hahhaha

merahitujambu said...

dua2 pon haramkan...salam syawal

NURUL AINI NORAZMAN said...

wahhh terbaikkkk!!!
suka entri ni..betol tu, pegang tngan bukan muhrim tu tak de plak nak kecoh2 kan,.siap ada yg komen lagi ckp "sweetnye kowang!"
hahahahah

Nyamuk Terbang said...

betul2
smua nak kecoh
ish2 kecoh btl
hai dayah

Yeen Sam said...

Teneneneyyy ~

Konsep haram yang ramai orang pura-pura tak hingat ekoran nafsu dan perasaan cinta KONONNYA~

Hampeh jea,

Hihi, btw nice entry dear♥

cik najihah said...

tau xpe..yg tu x pulak nak kecoh haram kan

Dhiya Fariza said...

terbaik lah dayah jelita. tamparan pedas ini. sudut pandangan yg berrbeza tapi menyampaikan benda yg sama. nice one!

alepridz said...

hahaha.. bagus dayah wat entry camni...

aku setuju sangat-sangat...

padan muka mereka-mereka yang couple tu semua...

derang ingat derang ada bf/gf dah HEBAT la... sebab ada orang sayang dan sentiasa sayang menyayangi...

belum kawin tapi dah pegang-pegang...

hakkkkkggghhhh pTUIIIII~~!!! sama mereka....

:P

Namee Roslan said...

dayah! eh haah lah. baru saya terfikir. dua2 bnda tu mmg haram tapi tak jadi issue plak kan. yang perihal anjing ni plak lebih2. tp sebagai artist patut nya jd role model..i mean yang positive...tp banayk nya tak boleh pakai. wardina juga yg best :)

Khuzrin Kamarudin said...

Harooooooooooommmm...

aqilahromi said...

sokong daya sgt sgt!!! pgg awek/pakwe xnk plak kecoh kn, itu pn haram jgk~ hehehehe

Nurulee said...

betul, sokong sesangat. Kalaw bab pegang-pegang cmni, takda org buat isu, kecoh-kecoh pnn. =,="

Akito Boron said...

aku rase artis mula menganjiin skarang

RepublicAku said...

tiada haram pun kalau pegang anjing bela pun boleh ...itu kalau tahu hukum tetapi masalahnya ramai sangat ustaz2 cap mee segera...boleh jadi lawak benda ni...

SoutulMujahid said...

aku agak setuju dgn pendapat hang. memang betoi pun. retis2 yg dok pegang sana, beromen sana sini, org x hingaq plak.

tapi, masalah pegang anjing dan babi tu, seelok2nya kita elakkan la. pegang babi pastu posing, memang kena condemn la. dia pegang bukan pasai nak wat kajian, tp pegang dan posing

itu dah jadi fitnah. maka, wajib dihindari