Nuffnang Ads

Saturday, October 29, 2011

Kedalaman Jurang Mariana Dalam Skala Sebenar

Assalamualaikum..
Taw kan Jurang Mariana/Mariana Trench adalah jurang terdalam di dunia
Aku tengah study nie..
Isnin depan test Engineering Geology..
Cissss...
Tapi tangan nie terketar-ketar nak online..
Berbelah bagi fesbuk ke blog..
Hurmm....
Tulis blog lahhh ada pekdah gak daripada study..hahaha tuih

Okay aku tulis benda yang ada kaitan dengan benda yang aku tengah study...
Saksikan skala kedalaman jurang mariana ini~
v
v
v
v
v




Pastikan anda wat muka camni setelah habis scroll..Haha..

Kedalaman maksimum 10,971 meter. Panjangnya pula ialah 2,550 kilometer dan lebar puratanya pula ialah 69 kilometer. Pada kedalaman hampir 11 kilometer, jika Gunung Everest ditenggelamkan didalammnya masih akan ada 2 kilometer air diatasnya.Hanya dua orang pernah turun kedasar jurang ini. Mereka ialah Lieutenant Don Walsh dan Jacques Piccard. Kedua-dua mereka melakukan selaman bersejarah ini pada 23 Januari 1960...Gilaaa...jom weh kita pi menyelam kat Jurang Marina gak...untung-untung leh wat rekod baru...huhukks..puihh berenang pon tak reti..-,-

By the way,berilmiah gak kan blog aku?hihihihi
Ok bye nak sambung study..
aRGHHH



Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

11 comments:

mr_right said...

wahhh.. course ape? mr right course geophysics^^

interesting !

Nour Eyza said...

waaa... dalamnya!! gila la pi turun sana. mengelupas kulit. hahaha

Asyikin said...

wow, baru tahu :) tapi, smbil tulis blog sambil ingat apa yg ditulis, study le tu. hihi

ayuni rosli said...

oh gitu? ingatkan nak pekena org tetibe muke hantu kt bawah gambar. haha

zaty said...

INTERESTING! tpi tu la kan berenang pn terkedek2 lagi. hueh. :P

cik ery said...

oo.bpak ahhh.ak taw gk mariana trench ney..hehe..



kos pe weh?

Namee Roslan said...

ahahaha, punya dalam smpai kena buat muka goldfish eh !!! hik hik hik.. :D

Nyamuk Terbang said...

nie geng maria mariana ker
erkkk

Saddila said...

ehhh kenapa bulu roma dila meremang tengok kedalaman die ??

seram pulak tengok . *banyangkan kita kat situ

haha :)

Umie Artoqiemie said...

muka awak yang last macam maria elena keh3

kynah said...

wow,layout baru nampak..CUNNNNN..
ni baru pompuan,i mean gadis ayu..haha..
btw,menarik2...aku suka post ilmiah mcm ni...NICE.....:) ggodlluck test..