Nuffnang Ads

Saturday, June 25, 2011

Rindu makan RMT kat sekolah rendah

Assalamualaikum...

Sekarang ni dah besar panjang...bangun pagi pon makin malas..huhuhu... camna nak jadi bini orang nie? hikhikhik..eh tapi Subuh tak tinggal taww..dalam sebulan seminggu je tinggal pon :P ..biasanya lepas Subuh akan tido balik..nasib baik keje pukul 10.30 kalaw tak memang esok pagi pulak la aku bangun haha..

Bila dah bangun lambat otomatik la akan aku akan breakfast + lunch= brunch. hehe.. Dulu masa sekolah rendah bukan main rajin lagi nak pegi sekolah awal-awal sebab nak makan RMT.. korang tawu ke RMT tu ape?

err..gambar hiasan je nie tak de kena mengena lansung dgn entry :P

RMT tu maksud dia Rancangan Makanan Tambahan. RMT ni diberi untuk budak-budak sekolah yang parents dia berpendapatan rendah.. Mereka akan dapat makanan free yang disediakan oleh kantin pada waktu pagi.. Aku ni salah sorang la yang dapat masa tu.. Kitorang selalu pergi awal sebab nak makan RMT la.. Kalaw p skolah awal bleh pilih makanan.. maksud aku staff kantin tu bukannya reti bajet masa nak agih makanan..

Contoh kalaw bihun sup, 30 hingga 50 pinggan pertama dorang letak perfect la segala daging lobak asin suma ada... Bila dah masuk yang 30 last tu mula la tak cukup serba serbi.. Paling sadis ada bihun dengan sup jer.. Ciss.. Lepas tu kalaw siapa yang lambat sangat makanan dia akan diambil oleh anak-anak orang kaya yang tak dapat RMT.. orang-orang kantin main bagi jer sebab assume budak penerima RMT tak makan.. Sebab tu kalaw aku datang lambat sikit mmg habis la..



gambar ni aku google jer..sekolah aku tak main la makan RMT dalam polystrene..
nanti guru besar marah orang2 kantin....hehe

Tapi aku ni ketua pengawas taw habaq ang.. berani sape nak amik makanan aku??..haha..Kadang-kadang bila turn aku kena jaga gate and catit nama orang yang datang lambat aku pon amik kesempatan sekali datang lambat..tak kan aku nak catit nama sendiri..hahahaha.. pengawas bawahan aku tak berani buka mulut beb..hahaha..

Tapi ada satu benda yang remeh pasal RMT nie.. taw ape? kitorang akan dapat key-chain yang ada nama masing-masing...(rujuk gambar dibawah terdapat key-chain yang tergantung kat board kayu tuh) key-chain nie pihak kantin akan pegang.. pastu bila kitorang datang nak makan kena ambil key-chain ni and letak dalam satu bekas..lepas tu baru boleh amik makanan...so maknanya murid yang dah letak key-chain sudah makan RMT..

tapi yang remehnya pabila berlaku keadaan di mana pada hari itu makanan sangatlah sedap aku pon berlari-lari bersama sahabat2 menuju ke kantin dan mencari key-chain masing2 dan mendapati key-chain aku telah TIADA!! then, aku pergi cari dalam bekas tempat orang yang sudah makan dan key-chain aku rupanya BERADA DISITU!! cilako!! ni mesti ada beruk yang rembat makanan RMT menggunakan nama aku!


gambar hiasan sesungguhnya aku tak kenal pon budak dalam pic ini  

Bila jadi camtu selalunya aku akan pegi ngadu kat makcik kantin dan meyakinkan dia yang aku belum makan dan baru datang.. tapi semestinya yang berlaku makcik kantin sangatlah kejam dan tak percayakan aku.. tak guno aku sumpah makcik bangkrap nanti baru tahu..huhuhuhu...

elehh kedekut!! actually kalaw bagi je aku makan pon bukan nak ada efek sebab RMT selalunya tak habis walawpun telah dilelong kepada anak orang kaya...setiap hari mesti ada pembaziran..bukan apa kadang-kadang ada anak orang miskin ada yang berlagak tak nak makan makanan RMT contohnya kawan aku dulu yang bernama Sepiah(bukan nama sebenar).. berlagak kemain tak sedap la hape la last-last RMT dia kena tarik.. mak dia marah bila tahu dia selalu tak makan RMT dan duit poket harian dia pon kena potong..huhu..padan muka ang!..kalaw ang baca blog aku baru ang taw dulu aku tak suka ang..hahahahaha

eh..sekarang ni RMT ada lagi ker? Sapa tahu? huhuhu~

okay..daa~
Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

9 comments:

apeXogamY said...

agaga..teringat jugak lah..
dulu time sekolah rendah.. nak ambik kene tande name.. pastu, ade jugak kawan2 yang byk duet memintak..bagi jelah..hehe. missthattime.

Falcoa wa ! said...

matwa xpadat RMT...tpi matwa abik jugak mkn..sbb lapar...ahhahahahaa !

DaYaH JeLitA said...

@apeXogamY missthattime too sobs
@Falcoa wa! ahahaha nakal yerr

Anonymous said...

dlu kmi dpat dptrmt jgk......

Anonymous said...

ehh dlu kta mkn skli kn....dh lpa ke???

Anonymous said...

ala mknan awk 2 halal jelakpda yg mkn mknan awk....

DaYaH JeLitA said...

hee abg kan anon tu? amboi komen sampai 3 kali...hehehe

Are-Nisa said...

ade laa cik kak Dayah Jelita oii.. hehe.. kat sekolah Nisa ade lagi.. dulu sistem dia mcm tu laa(gantung nama) tapi sekarang dah takde dah.. sapa nak makan..makan.. sapa taknak.. tarik RMT.. hoho.. Nisa tak dapat.. :/

DaYaH JeLitA said...

sapa tak nak mmg patut tarik pastu bg kat orang yg nak macam nisa..huhu