Nuffnang Ads

Tuesday, September 20, 2011

Bagaimana Nak Pastikan Kita Tak Matikan Alarm Yang Sedang Bingit Berbunyi Ketika Bangun Tidur

Assalamualaikum..

Biasanya kita set alarm kan nak bangun pagi?.. Tak kira lah alarm jam loceng atawpun handphone..Dah jadi kemestian kalaw alarm bunyi mesti kita bukak mata separuh and tangan meraba-raba phone/jam sebab nak matikan alarm..then sambung tidur balik...kan? Sapa yang tabiat camni sila kembangkan lobang idong..hakhak

Here is the tips how to aviod this habit...khususnya untuk student yang dok hostel sebab kat hostel takda mak nak jirus air kat muka kalaw malas bangun..haha


1) Letakkan jam loceng/fon anda almari or locker and then letak padlock..lagi besar padlock lagi afdal..then kunci letak bawah katil..bangun pagi bila terdengar alarm yang bising mesti kita terpaksa bangun dari katil sebab nak cari kunci and bukak loker matikan alarm..


2) Letak jam/phone atas almari anda...bila dengar alarm komfem kena bangun dari katil and ambil alarm yang atas almari tuhh..tips ini amat berkesan untuk orang pendek sebab mesti anda akan terlompat-lompat nak amik jam anda..secara tidak lansung anda boleh exercise pagi-pagi..hahak


3) Letakkan bawah katil hujung-hujung.. Make sure susah nak capai sehingga tahap kena merangkak.. Lagi afdal untuk orang yang tidur atas katil double decker sebab banyak step nak capai jam tu..nak kena turun tangga lagi..nak kena pijak kawan kat katil bawah lagi..nak kena merangkak lagi..kalaw tak ambil tutup alarm jam yang bingit tu komfem kawan katil bawah/ kawan sebilik akan maki-maki anda sebab bising..


4) Letak jam kat sebelah katil rakan yang jenis panas baran kalaw tidurnya terganggu.. Pasti dia akan "tolong kejut kan anda" bila dia dengar bunyi alarm tak diundang itu mengganggu tidur dia..hahaha


5) Letak terus dalam bilik air (kalaw bilik air dekat dengan bilik lah).. Then esok pagi dengar alarm memekak korang pasti menuju terus ke bilik air sebab nak tutup alarm.. So alang-alang dah ke bilik air boleh mandi sekali.. Lepas mandi boleh jirus kawan-kawan yang malas bangun..

Sebelum cuba tips di atas pastikan bunyi alarm anda kuat, annoying and anda komfem bangun dengar bunyi tu..contohnya bunyi bom meletup ataw bunyi langsuir mengilai ataw lagu nyanyian ning baizura..lol
Elakkan set bunyi yang slow seperti bunyi angin bertiup sepoi-sepoi bahasa atawpon bunyi rakaman suara perempuan yang lemah terkulai "sayangg bangunlaa sayangg"

Selamat mencuba kawan-kawan tapi atas risiko sendiri yer..hahak..babai~

Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

8 comments:

Nyamuk Terbang said...

aku xpnh set alarm
kbye

Woofer Storm said...

macam bagus je tips2 ni,,hehe tapi tak pakai alarm gak,pakai alarm kawan..suh kawan bangunkn..hehee

follow terus kat sni^^

dzafira said...

Aku selalu terjaga sebelum alarm hp aku bunyi.. Roomate2 aku sume jenis bangun awal... Pukul 6 dorang dah siap mandi n solat subuh.. So dgn aku2 skali la terjaga pukul 6. Kalau tak mmg tunggu alarm kul 6.30 je la... haha

shafiqabdshukor said...

dulu member bilik sebelah ak..
alarm kuat giler smpi bilik ak leh dgr..
die x bgn2 on..
hahahha

TopiJerami90 said...

dulu letak atas loker,lepas 2 fon jatuh dan rosak..sedih lagi..teringat..

jom melawat saya di Sini

zaty said...

ahahaha..guna henset ja pun set alarm tu pn kekadang terbabas! >.<"

HAJAR AZMAN :| said...

Lol lol lol~ jam loceng aku is angohh hahaha

Namee Roslan said...

ini tips yang bagus nih!! :D boleh try. tak pun balut hp tu.