Nuffnang Ads

Sunday, April 7, 2013

SUKSIS #9 (Kursus Asas Pertolongan Cemas-Marin,PULAMAR).

Assalamualaikum..

Selepas habis final exam semester 3 haritu, kitorang suksis ada program kat johor..program ni berlansung dalam 5 hari pada penghujung januari 2013 kat PULAMAR, Johor... kiranya tatkala students lain semua pakat balik rumah balas dendam tidor terbungkang atas katil, kitorang plak buat sesuatu yang berfaedah disini..sebab tu aku suka join SUKSIS ni..hehe...

So first day sampai kat pulamar kitorang rest je dulu kat berek polis di sana...btw PULAMAR stand for Pusat Latihan Asas Marin..pernah dengar kan polis marin? ha yang tu la...


Second Day
macam biasa pagi2 ada physical training for our stamina..


Kelas teori tentang asas pertolongan cemas...ni gambar masa take 5..haha..dengar
ja take 5 suma layu teros macam ni..well you now, students!



kalo camera sampai semua fresh je pastu automatik jadi hyper hahaha




jurulatih pulamar, SM Muningin




kapsul untuk amali


Pada petang tu terus diadakan amali didalam air...first kitorang diberi taklimat..pastu semua orang kena terjun platform 10 meter kat swimming pool tu...teknik terjun ada ditunjukkan..kira macam apply la kalo nak terjun dari kapal in case ada kemalangan...huhu...memang gayat la hoiii nak terjun ni...malu je kat budak2 kecil yang ada kelas terjun kat situ..dorang rilek je terjun dah la tak pakai safety jacket..padahal umor around 7-13 tahun je dah profesional macam tu huhu..kitorang ni still takut air..




sesi taklimat



sesi terjunan wohooo...macam3 gaya ada...




lepas terjun kena kumpul2 ramai wat circle ni...kalaw dalam kejadian sebenar tujuan wat circle
adalah sebab takmo kasi berpecah sehingga bantuan sampai





yeayy bantuan sudah sampai hehehehe

nak naik bot ni pon susah jugak...gambar sebelum ni yang budak lelaki usung kapsul tu ada benda ni la
sebelum berisi udara...bot ni berlipat elok la dalam kapsul tersebut...bila emergency baru boleh bukak macam ni..



Third Day
kelas tentang asas balutan kecemasan




haha semua orang jakun je belajar balutan kepala..macam2 stail ada depa ni




kiri : dah macam makcik jual karipap dah wakakaka
kanan : adoi adoi caketttt tangan patah hahahahaha





persatuan makcik jual karipap hak hak hak




semua anggota sedang mempraktikan cara balutan




pada petangnya ada riadah sikit2...kitorang main bola tampar...player infinity hahahaha
sapa nak main masuk la..ada yang masuk nganga ja bola tak dapat pon...yelahh tak reti mainn
salah sorang tu aku laa hahahaha msuk menyemak je xD





bila dah penat masuk berdiri saja bola tak dapat aku pon kuaq la camwhore hihi






pastu mula la start jelajah amik gambaq keliling pusat latihan hahaha





antara golongan yang tak reti main bola tampar hanya tahu bergambar hehehe





sempoiiii





makan time..muka mitok flying kick hahahaha





pada malam tu ada sesi bacaan yasin sempena maulidur rasul
program, program jugak...hari kebesaran jangan dilupa :)




ha tudia nampak sangat nur pada muka tu hahakk
nur jelmaan camera 360 :P








Forth Day


latihan paagi yang lebih bersemangat sebab dapat baju baru ada tulis PULAMAR kat belakang hihi




pada hari ini ada kelas CPR pulokk...





ha ni aku volunteer untuk wat demo CPR..
mana la taw one day dok mandi manda at pandai kat korea tiba2 G-Dragon Big Bang
kelemasan...leh la akuu wat CPR special untuk beliau kyaaaaa <3 




pada petang tu kitorang wat preparation untuk malam mesra pada malam last nanti..ni
kumpulan yang wat persembahan koir hasil bimbingan ayu 





aku ngan beberapa yang lain plak sibuk hias dewan






semua bekerjasama menghias dewan untuk event dinner malam ni..tak sabaqqq



semua orang tak dok saja..semua buat kerja..takda sapa pon curi tulang..happy sangat2 ngan
skuad 8.aku sayang hampa...




aku la paling kalot skali...macam nak wat kenduri kawin plak kalot tu hihi


Alhamdullilah dalam masa beberapa jam semua selesai...dewan tu berubah 99% jadi lain...tema pada malam tu adalah under the sea hehehehe...makan pon sedap je..

mekap adalah wajib..kitorang kan duta giffarine kahkah



penari2 untuk persembahan pembukaan


tudia sakannn..lawo sungguh depa...arif menari semangat sungguh macam nak terbang pon ada




aku kena first turn untuk karaoke plak hahaha...terus aku ajak fina..suara dia sedap..bila duet leh cover suara sumbang aku hihi




sketsa dari budak lelaki! terbaik ahhh



duet paling mantap malam tu SM Muningin feat Munirah Azman hehe





persembahan koir yang mantap dan 'hidup'






atoutou sweetnya...bie kasi bunga kat buah hati dya








ni masa mula2 nak makan...





persembahan yang gempak daripada tuan Safuan <3 sedapp gile suara dia




malam mesra yang ternyata membibitkan kemesraan antara SUKSIS uitm shah alam
dan jurulatih2 pulamar...chewahhh....what a great memories!!...


Dinner pada malam tu habis agak lewat la dalam pukul 1..kitorang kemas2 dewan and balik ke bilik packing barang2 untuk balik ke shah alam...ada satu lagi program menunggu iaitu kem tahunan..cant wait! huhu... malam tu semua packing siap2 dan prepare uniform untuk majlis penutup dan penyampaian sijil...


Last Day

majlis penutup









ucapan daripada tuan jeffry...first time dengar tuan jeff berucap..
tuan jeff ni adalah pegawai penyelaras SUKSIS yang baru ganti tuan Rahman..
rasa bangga bila tuan jeff ikot skuad kitorang ke PULAMAR ni...





aku wakilkan anggota siswi amik sijil




macam biasa gambar kenangan untuk masuk frame hehehe...aku kat depan skali tuhh...hihi





Goodbye PULAMAR!!

Akhirnya sampai jugak aku ke Johor..actually ni la first time aku jejak kaki ke Johor hehehe..sebelum ni paling jauh pegi negeri 9 je..hehehe...okaylah..sekian..bye~

Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

1 comment:

kynah said...

#ooooooo yang ni la yg hg cerita tuan safuan suara sedap tuuu..hahaha

#yah,btw aku ingat hg reti men bola tampaq...ingtkn aku ja yg xreti...hihi :p

#love the terjun air part!