Nuffnang Ads

Sunday, April 7, 2013

SUKSIS #10 (Perkhemahan Tahunan Suksis UiTM, Hutan Lipur Ulu Bendul)

Assalamualaikum....

Ini adalah entry yang aku peram dekat 2 bulan baru update hehe..actually camping ni diadakan awal january 2013 lagi ha...lepas final exam kitorang suksis ni tak balik rumah lagi...aku pegi kursus asas marin kat PULAMAR 5 hari..then balik dari PULAMAR pergi kem tahunan pulokk...semua anggota suksis terlibat...bagi junior, ni adalah first experience la untuk dorang..

1st Day

So, first day sampai macam biasa pacak khemah and gotong royong bersihkan kawasan tapak perkhemahan...bawah ni adalah tentatif program kitorang...kalo tak nampak zoom la naa sendiri hee..


First night kat sana kitorang bahagi kumpulan and ada ice breaking..and macam biasalah buat moto logo lagu cheers and bendera kumpulan..ni la kumpulan aku.. kumpulan THE LEGEND~ ahahaha kumpulan ni memang legend.................wait for it......................almost there................dary~ hahak!





2nd Day

Acara rentas halangan..setiap kumpulan kena hantar wakil untuk rentas halangan...bendera wajib bawak masa aktiviti..
yang mana group members yang tak terlibat jage check point jelah...huhu





aku la antara yang tak terlibat and jaga checkpoint hehehe..bukan saje tanak terlibat tapi kasi peluang kat junior la pulak
sebab ni first time dorang join annual camping..



sebelum dorang datang kitorang yang jaga ni rasmi dulu ahahaha

hihihi...ramai gila kot jatuh kat bahagian rope swing ni hahaha...
aku hanya mampu gelak kat depa...tak leh tolong sebab ahli kumpulan depa
kena bekerjasama sama sendiri untuk catat masa terbaik




another checkpoint...monkey swing...kat sini ramai gak wat acara terjun ahahaha...
sonok tol dok gelak kat depa...eh aku try jugak okay...lepas je ahahaha...




wall climbing








lepas lalu halangan2 yang berselut2 tu dorang kena redah sungai ni
sejauh 100m...kira basuh balik la selut2 tu..leh main air skali hehe


last sekali kena masak air and dirikan khemah..then masa diambil...


malam plak ada presentation kumpulan...kena bentang apa yang telah dibincang pada malam first

aku dan beberapa orang yang lain tak join presentation tu sebab kitorang ada latihan
kawad senyap untuk persembahan semasa majlis penutup

setiap malam akan ada shift untuk sentri kawasan tapak perkhema



3rd Day

Aktiviti pada hari ketiga adalah yang dinanti iaitu hiking..kitorang daku gunung Angsi yang tinggi nya lebih kurang 800m++.. ni salah satu aktiviti yang besh dalam Suksis..hiking ni kira aktiviti yang selalu kitorang buat...

sebelum mendaki



kat puncak gunung angsi



balik dari hiking around pukul 4.30pm camtu kitorang di beri
kebenaran untuk main air wohooo

besh tol penat2 naik gunung dapat main air plak tuuu

skuad 8 siswi yang sentiasa bersemangat



4th Day


Hari keempat ada latihan kawad untuk pertandingan kawad...kejap ke latihan tu, yang utama pada hari keempat adalah pertandingan memasak and pasang khemah...memasak untuk lelaki and pasang khemah untuk perempuan..amik koo..haha terbalik macam tu..bukan apa saje nak kasi kitorang rasa apa yang lelaki buat and sebaliknya...pasang khemah plak bukan khemah pasang siap tetapi khemah kanvas yang kena bina sendiri...


kumplan aku berlatih kawad
budak lelaki memasak...


hasil air tangan lelaki...menarik uh...bukan takat nampak sedap tapi mmg sedap ponn


anggota perempuan pasang khemah

kitorang yang tak memasak ni dok tepi je jadi penyokong and penyibuk hahaha
nak tolong aku pon tak reti masak ahahahaha...

habis pertandingan memasak and pasang khemah kitorang jalan2 jap kat taman ular
rilek gila depa ni..menatang ni la paling aku geli and benci..eeeee...bukan takot okayyyy
tak suka je..huuu >_<




takat berdiri amik gambaq gamni boleh la gagah..tapiii meremang tuu tetap dok ada..eeee




jalan2 titi hayun




pada waktu magrib tiap2 malam wajib solat berjemaah



5th Day

Hari yang ditunggu2 oleh semua iaitu pertandingan kawad huhuhu..group aku dapat giliran ke-3..fuh fuhh nebes gak la...tapi better daripada sape dapat giliran terakhir...lagi nervous selagi tak selesai...
kumpulan THE LEGEND!!


kemah keming kumpulan aku..kitorang dapat second place weyyy *tepuk tangan sambil lompat

ha ni dia aku masa lapor..hiks

bila turn group aku dah habis lega gila...boleh relax and tengok group lain plak kawad


pada waktu petang aktiviti bebas...semua kumpulan boleh bincang untuk persembahan kumpulan
pada malam mesra nanti..kumpulan aku wat sketsa...
kitorang yang buat persembahan kawad penutup pulak tak join
latihan dalam kumpulan , kitorang kena berlatih


malam plak ada ceramah motivasi...aku tak join ceramah ni sebab aku ada
latihan kawad penutup...





6th Day

Sepatutnya hari keenam ada lawatan ke muzium ke apee ntah tapi dibatalkan sebab kitorang join Hutan Lipur Ulu Bendul ni untuk program Beautiful Malaysia yang diadakan seluruh negara pada hari itu...Dah nama pon SUKSIS (Sukarelawan Siswa Siswi) , mestilah kitorang patut jadi sukarelawan untuk join program ni...mission di sini adalah gotong royong bersihkan kawasan and tanam semula pokok...

berkumpul untuk taklimat berserta sukarelawan yang lain mostly daripada sekolah2




tudia gigih nau aku kutip sampah..ni betul2 ni bukan eksyen xD



bergambar kenagan bersama baja organik lol



anak2 pokok untuk ditanam..ada yang amik bawak balik pon ada..aku nak amik pokok
manggis tapi pokok tu limited la pulok huhu




petang diteruskan dengan latihan persembahan kumpulan..ni girls kumpulan
aku ,THE LEGEND... suma gojes2 kann? kann??? angguk please hahaha





pada malam tu adalah malam mesra yang aku cakap tadi..makanan sedappp makan kambing bakar weyhh...
and first time dalam masa 6 hari kat sini dapat minum air ais.. heavennn



disebabkan hujan pada malam tu suma dok bersepah2 jee



kumpulan aku siap sedia untuk persembahan...kitorang dapat turn kedua untuk persembahan

tudiaa...watak aku adalah gundik raja...yang dok kat bawah ni suma gundik raja la ni..
tapi tak leh belah costume tak melambangkan gundik ponn...
macam orang kampong jual cucuq kodok adelah hahahah



anugerah penghargaan untuk tuan zaidi yang banyak menyumbang untuk suksis





7th Day

Hari terakhir!! nak balik dahhhh yahooo... hari terakhir ada majlis penutup yang dihadiri oleh pegawai polis kawasan kuala pilah ni untuk merasmikan penutupan..so kitorang pon ada wat rehearsal apa sumalah..penyampaian hadiah pon pada majlis penutup ni...



kumpulan yang akan wat persembahan kawad get ready..sebenarnya persembahan kawad ni dibatalkanl last minutes
sebab hujan..kitorang yang berlatih siang malam ni frust la cikit kann huhuhu....



tapi akhirnya kitorang wat jugak walaupon hujan..wahhh besh gilaa
rasa cam sempoi cangat...banggan betol ngan kumpulan kawad ni termasuk
diri aku sendiri hnghhh hnnghhh *idong kembang



sebelum hujan turun







bila hujan dah renyai2 khemah pon tetiba muncul kat belakang hehehe








gambar selepas majlis penutup....semua basah kuyup sebenarnya ni tapi kami tak kesahh
kami enjoyy...yang paling penting ni la saat2 yang paling ditunggu2..saat nak balik dahhh..weeee




komando skuad 8 siswi hahahaa...ni adalah anggota skuad 8 siswi yang terlibat dengan kawad senyap untuk
persembahan penutup...


muka excited nak balik..wehoooo

Habis sudah kem tahunan...so semua boleh balik menghabiskan cuti semester kali ni... balik rumah memang bantai tidoq je lah nak relakskan diri kann..rasa berbaloi sangat join kem tahunan ni daripada dok nganga saje kat rumah...elaun pon dapat..pergi kem seminggu dapat dekat 300..haaa kalo keje pon mau sebulan dapat banyak tu..huhu... im so proud to be in this family.. :)

Okaylah..sekian..bye~


Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

5 comments:

kynah said...

#bestnya yg merentas halangan tuh! aktiviti feveret akuuu..wuhuu..
i think the univ student life that i want is this..

#syok tgk group hg smngat kawad jgk even hujan! congrates! everyone look nice~ ^^

Nisa said...

waaaa bestnyaaaaaaa

azuharahimi said...

duk cari mane cerita hantu?hahahaha

azuharahimi said...

duk cari mane cerita hantu?hahahaha

Coffee-flavour Tiramisu! said...

lol baca2..ternampak gambar abg eli ..kot lau x silap..dia jual maggi kat asrama..wakakka..hardcore one..