Nuffnang Ads

Saturday, April 6, 2013

SUKSIS #4 (Kursus PGA Ulu Kinta)

*entry terperam

Assalamualaikum...
Around mei 2012 iaitu pada cuti mid sem semester 2 aku kat uitm ni, aku join satu program SUKSIS kat kem PGA Ulu Kinta..program tu adalah kursus asas PGA..taw dak apa tu PGA? pga tu adalah pasukan gerakan am dalam polis..dulu orang panggil polis hutan..ha ingat askar je masuk hutan? polis pon ada..so kitorang ni nak didedahkan kan asas2 pga ni...jurulatih cakap kursus ni kena stamina yang tinggi so kitorang kena exercise la sebelum pi kursus untuk maintain stamina..


first day..baru sampai terus diberi barang2 keperluan..pakaian dsbnya...
belah kiri skali ni cik fina..fina oi? ko dah kenapa nyah? hahaha


baru dapat baju...chewahh muka suma tersenyum je hepy je kan...ni tak suruh kena terjun lumpur lg ni haha..
rutin setiap pagi...bangun and berkumpul 6.45..lari keliling kem..sapa semput tu nampak sangat tak exercise sebelum
datang sini...pastu macam biasala stretching dsd  


petang2 ada plak latihan asas TTS=tempur tanpa senjata.. hehehe besh kot masa ni... boleh jerit lepas stress..hiyarkkk
hehe aishah m kat tengah tu macam stress ja..ke sembelit aishah?? wakaka


position ni adalah kekuda ke apa ntah macam position untuk get ready la..
tapi aku tengok yon kiri skali ni macam nak merempit pi pasar malam...wakakaka
ayu sebelah yon tersengih-sengih plak,pastu position mcm naik basikal nak pi kedai

ha ni aku plak..tataw nak kata la betui ka dak position tu hahaha..ada orang kata macam nak kait buah kelapa -,-




ni kitorang kena masukan pasir dalam plastik untuk boh dalam beg untuk digalas kemana sahaja.. biasanya orang letak bata..tapi bata tak dop..ni kira nak bagi kitorang rasa la polis and askar yang masuk hutan tu galas beg lagi berat kot...huhuhu...ni kira okay la lelaki kena 5kg prempuan 2kg ja..



kelas ronda pandu arah...belajar bearing and baca map dan sebagainya...



minum pagi dulu~~ satgi kita nak main kompas plak..makan kenyang satgi kalo sesat ada
bekalan dalam perut hehehehe


grup aku wat pandu arah..aku ler yang membaca kompas..kena baca elok2 kang tak pasal2 grup members jalan langgar pokok kekekeke

tak cukup siang..sambung malam plak...malam lagi la susah nak wat pandu arah dah gelap kan..memang
mencabar...tapi takpa ada teknik nyaa...hehehe..group aku siap dulu..tengokla sapa baca kompas *kembang idong




jalan2 mendaki bukit..hehehe...bukit tu rendah ja tapi jadi penat sebab kena galas 'anak beruk'
kat belakang hohohoho tapi takpa kitorang steady je hehe


kitorang turut belajar pasal jenis2 senjatapi yang diguna oleh polis
memang gempak ah..ni sempat eksyen kejap...yang tariq pegang tu M-16..suma orang kenal
yang aku ngan bihah pgg tu apadia ntah hehehe..tak catit la plak  :P





ini kelas jerangkap samar and penyamaran....lepas kelas amali plak



ni kena wat penyamaran sendiri...cari pasangan and 'mekapkan depa' masa ni nak sabotaj member hat putih2 gebu
tu ha hahaha...ni ayu dok mekap aisyah...haha lepas tu kena cari daun and wat camouflage... 


ni plak masa belajar pasal bom rasanya...anggota2 PGA ni demo la camna dorang wat jerangkap samar
and banyak lagi...pga ni ada pakar bom tersendiri..masa kitorang kursus ni pon ada jugak kursus lain iaitu kursus pasal
buat bom kat kem ni..menarik gitu...



Banyak sangat aktiviti lasak yang menarik kat sini..ada yang ala explorace pon ada jugak..tengokla gambar2 kat bawah ni aku pon tataw nak decribe macam mana...tapi hasilnya memang besh..main selut..calar balar luka2 tu biasa..pacat montel2 dalam baju biasa..haha..really fun and challenging!

Lepas habis main lumpur kitorang dibenarkan berkubang kejap dalam air untuk bersihkan selut2..


ni plak souvenir aku bawak balik dalam baju.. T_T


kelas tentang apa sebenarnya Pasukan Gerakan Am
Seterusnya kitorang belajar tentang survival dalam hutan..how to find sources of edible foods, how to build shelter,bagaimana nak wat unggun api etc..

contoh jerat yang boleh digunakan untuk menjerat binatang..tapi kalo babi hutan yang masuk
goodbye la naa...muslim tak leh makan hoho..tapi kalo dapat rusa memang syok ah wat bbq hehehe

rumah yang dibina oleh peserta kursus sebelum kitorang

kelas tentang tumbuhan2 dalam hutan..yang mana boleh dimakan..how to identify poisonous foods..dsb

antara makanan ikhtiar hidup yang boleh dapat..dorang dah prepare dah kat kitorang untuk rasa sorang sikit...besh kott..
dalam hutan ni la makanan terbaik and paling sedap skali hehehe...dalam jag tu air tongkat ali baq hang :P






denda adalah perkara biasa...tak kira laki or pompuan suma kena sama rata..
collective punishment!

rehearsal untuk majlis penutup


hari last baru merasa pakai uniform setelah seminggu dok pakai baju hijau tuhh tak bertukar
so hampa boleh bayangkan laa bau kitorang macam mana haha


lunch terakhir kat sini...aku takdak..aku lunch kat dalam ngan vip..wa special maa *kembang idong


baru boleh tempek bedak compact kalo tak bedak arang adala hahaha

saat aku amik sijil from Dato' Abdullah Said aka Dato' dollah, timbalan naib canselor uitm shah alam

gambor kenangan nak kena boh frame hihihihi

Banyak sangat benda yang aku belajar dalam masa seminggu cuti mid sem tu..kalo balik rumah pon bukannya sentuh buku...so daripada melagha baik masuk hutan..haha ada jugak pekdahnya...

Sekian,bye~



Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

1 comment:

kynah said...

bestnyaaaaaaaaaaaa!!!!!!! love it love it~~~ seyes aku teringin sgt kem2 ala tentera n survival mcm ni..u know,its soooooo challenging n make us closer with nature.
anyway,aku berjaya spot hg dalam setiap gmbaq..ahakhakkk

#paling suka tgk gmbaq hg amik sijil..u look just good n kemas! :)