Nuffnang Ads

Thursday, July 5, 2012

My Life As A Civil Engineering Student

Assalamualaikum..

Memandangkan aku dah nak tamat first year as a civil engineering student (aku tengah final exam week hoihh) so aku nak update la sikit apa yang ada setahun ni ha..apa ada eak? apa la ada sangat kan? haha..Aku memang minat engineering sejak sekolah menengah lagi and im a technical stream student..masa skolah dulu apa yang aku tahu pasal engineering adalah innovation, technology, invention, problem solving and macam2 lagi lah..

Tapi bila masuk u engineering adalah > PHYSICS , CALCULUS, MECHANICS.. ciss okay fine kena pura2 minat gak..hahaha...  tapi overall okay la as long as ikhlas belajar..hurmm sem lepas rilek sikit but sem nie macam tough sikit sbb most subject yang aku blajar adalah mechanics..huhu

Apa yang hampa mungkin imagine about civil engineering adalah ini 
v
v
This is surveying...aku memang suka ah wat natang nie..haha mesti korang pernah nampak kan orang pernah wat benda nie..selalunya tepi2 jalan adala mat bangla dok teropong2 camni kan?? 

haa korang jangan ingat depa dok skodeng apa plak..actually,they are doing surveying..survey nie macam kita nak ukur sesuatu area tu punya tinggi, bearing, distance, angle, elevation and etc..selain tu stuff like contouring, maping suma tu is a part of surveying ...btw kena ada skill oww wat bnda nie..so jangan pandang rendah kat mamat yang dok wat survey tepi jalan tu ha.. ada yang pro sampai dapat gelaran Surveyor. kat depan nama dia akan ada Sr. Kalaw doktor Dr. ha camtulah...

nie lecturer aku. Sr. Zahrulaili. Sr weyy.. hmpa ada? hahak

Me doing one of the survey work..hampa ingat aku saja2 ka pacak tengah panas? demi untuk siapkan projek aku sanggup muka hitam jemur tengah panas...ramai tanya aku awat amik civil engineering? tak takut panas ka? nanti muka hitam..jatuh saham? ahh kesah ape aku..janji rock wakaka.. kalaw aku nak kesah pasal sunburn..abis classmate aku budak kenya tu? (lol racist plak aku)

bila aku dah fenat nak wat survey aku dok ja tepi jalan sambil tengok orang lain..

One more thing pasal sem nie banyak nak mampos laboratory work..lab tu dah ibarat jamban bagi aku..boleh
kata hari2 aku masuk...buat lab work sampai nak terberak habaq hang...jaket yang aku pakai dalam gambaq nie adalah jaket fakulti aku..saiz s tapi besaq gila..jaket nie la aku usung kehulu ke hilir.. baju2 lain memang kirim salam jelah...sem ni aku rasa baru 2 kali je kot basuh jaket nie..tu pon sebab kena habuk simen..wakaka..pengotor? kesah ape? janji rock..haha 

Camner agaknya mak mentua aku tengok gambar ni? hilang impresion gadis melayu terakhir.. wakaka.. 
actually gambaq nie eksyen je nak masuk dalam report bahagian appendixes hahaha..



Kerja-kerja kat lab..mostly budak laki ah buat kerja...nasib baik budak laki kelas aku ohsem.. haha
aku bukan wat ape sangat pon..ape je? wat finishing...sapu2 sampah...basuh2 apa yang patut..haha asalkan projek siap molek...

dalam concrete lab...dak laki wat keje kitorang main forklift kui3

nie kasut yang terpaksa beli lab punya pasal la..aku kalaw pi kelas ke aku main sarung flat je..malas ah pakai kasut tali kena ikat plak kan...pastu katanya kena pakai kasut tutup masuk lab..flat tu bagi aku dah kira kasut tutup la kan? okay girls logic.haha.. pastu one day ada member aku hancur ibu jari kaki and putus satu jari sebab pakai flat and kena timpa konkrit...terossss aku beli kasut tutup..huhuhu..okay tadi aku tipu, clasmate aku calar kaki je sbb kena hammer jatuh atas kaki..haha..

dalam lab concrete gak wat sieving masa nie..aku nak ambil gambar mesin tu masuk report tapi termasuk skali nak wat camner kan?


this one dalam geotechnical lab..sronok weyh belajar pasal tanah...ha kalaw nak taw sample belah kanan ni adalah berlian aka diamond..susah giler nak crack..berejam tunggu sebab dia keras sangat...oh ye aku tipu lagi..ni adalah batu granite..kahkah percaya ke berlian? kalaw berlian dah lama masuk poket aku meyh..

this one dalam heavy structure lab..hang penah nampak spanar besaq camni?
aku first time nampak bapak jakun aku.kalah spanar jaya beb!


ini field work geotechnical...kena ketuk besi panjang tu sampai masuk dalam tanah.. hammer tu berat nak mampos 20kg habaq hang...buat nye ketuk2 terkena keranda dalam tanah tu..haruuuu..haha.. oh ye aku tipu lagi berat hammer tu tak sampai 5kg kot..eh terkena tipu lagi ke? kahkah

nie lecturer kesayangan aku..aku sayang dia caring sangat pasal students dia and he is very nice and humble.. one more thing nama dia macam bapak aku..Associate Proffesor Abdul Rahman Mahamood. cuma abah aku xdala title prof. takat Tan Sri Abdul Rahman je..hehehe..eh caye?

benda feveret kat site.bagi aku natang ni sangat comel so aku letak dalam blog aku


\
ni gambaq sem lepas masa perbarisan SAF=Sukan Antara Fakulti


With besties masa perbarisan SAF...walaupon fac kitorang tak menang tapi fac aku tetap ohsem sampai
bila-bila..Aku sayang FKA=Fakulti Kejuruteraan Awam sebab makanan kat cafe dia murah.lol.
whatever it is, i really am proud to be a civil engineering student bebeh..okaylah nex time nak update pasal classmate palk..kbye~

TRUST ME, I'M AN ENGINEER!

Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

8 comments:

cik ery said...

terbaik..best.bru ak taw civil engineering tu lagu mana.heh

Encik H said...

wahhh...welcome to engineerings world..btw, surveying mmg antara part yg best dalam kerja2 civil..sebab bukan sume org boleh n mahir guna teodelait tu..(lupa aih nak eja teodelait camna)..

Arai Lekir said...

civil ni boleh tahan juga toughnyer...untung dpt main batu bata hari-hari..

Ym.Bundle said...

walaupon aku dah lama kerja bidang survey ni..tau guna total station tu..aku malas nak keje field..hahaha..

duduk opis buat drawing dengan layan blogging lagi best..hahaha..

DaYaH JeLitA said...

ym :wahh beshnya dah kerje..huhu

Namee Roslan said...

wah wah..jom buka firm sama2 nanti! hehe :D

Muhammad Ikhwan said...

surveying memang cool walaupon dok bawah panas memanjang.

Idris Yusuf said...

surveying nih sama la dengan berkawad kt tngh2 panas kehkehkeh ..