Nuffnang Ads

Monday, July 23, 2012

Bagaimana Hendak Menjaga Hati

Assalamualaikum..

Today aku nak cite sket macam mana nak jaga hati orang dalam masa yang sama kita berlaku jujur..ala aku pon bukan pandai sangat pon..kadang2 ada jugak buat orang terasa...however aku akan cite lah dari segi experiences and pengamatan pada tingkah laku manusia...chewahh ada gaya mcm ahli psikologi tak? kui3

Membahan dan Dibahan
Dalam hubungan dengan kawan2 biasalah kalaw kena bahan kan... kena kutuk ke ape. tu lah yang akan mengeratkan silaturrahim.. gittew.. we malaysians..we state the obvious.. so dont easily feel offended.. kalo hitam orang panggil bontot kuali ke arang ke wat derk jelah..gelak2 ke..tak pon bahan dia balik.. baru lah kamceng kan?memang xda life la kalo orang takut nak bergurau dengan kita sebab sensetif sangat.. come on la..tapi nak kita bahan orang tu tengok orang la jugak and lagi satu jangan over..contoh macam mmber kita OKU selamber atok kau je hoiii pekak!! ehh pekak memang la tak dengar kan?..ala kes lain la buta ke kudung ke huhu..tengok gambar bawah nie..


Kawal emosi
Kadang-kadang ada member bergurau terlebih2..so kita kena control la..senyum je..maybe dia tak sengaja syok sangat membahan..jangan la dok terasa lebih2..tak elok dok terasa lebih2..kalo terasa pon cuba fikir positif.small matter je...lainla kalo dia wat kita terasa berulang-ulang dengan benda yang sama..so u should let them know but remember to avoid harsh words..tapi kalo benda kecik pon nak terasa get lost la weyh..u just ruined ur friendship..kalo terasa sikit2 terasa kejap sudah la tak payah la simpan dalam hati lama2 nanti akan mewujudkan perasaan benci..aku ada experience la dulu ada MINAH ni terasa pasal benda kecikkk je..and she told me like dayah aku terasa pasal that day bla bla bla.. then i was like gile babi ape pasal tu pon nak terasa but for the sake of our friendship i apologize to her..but then here come the awkwardness between us..see? so at the end of the day our friendship ruined because of her egoist..i dont mind coz i have lots of friend way better and sporting than her.

Terlalu Menjaga Hati
Ini perlu dielakkan sebab akan menimbulkan ketidakikhlasan dan ketidakjujuran dalam perhubungan...contoh la kan contohhhh. kalaw kapel awek tanye si pakwe i cantik  tak i slim tak? demi nak jaga hati dia pon jawab ehh cantik sangat slimm sangat padahal muka si girlfren macam rusmah mashur badan macam adibah noor..contoh lain in situasi our friend dress up for her first date then need our opinion and tanya how do i look weyh? Nak jaga hati bff punya pasal pehh cantik giler ah komfem mamat tu ajak nikah terosss padahal dalam hati kita sedar dia pakai macam badut sarkis..ape salahnya berterus terang and betulkan stail dia tuh..dia nak terasa pon maybe sikit je...dia akan lagi terasa kalo orang lain tegur dia cakap fashion dia hancuss...One more thing kalo kita terlalu nak jaga hari semua benda nak puji nampak sangat macam nak mengampu..kan?

Berlaku Jujur
This point linked to what i mentioned before lah...jangan nak menjaga hati sangat kita kena jujur..Jaga hati tu boleh tapi jangan kerap sangat kena balance la jugak.. Contohla kan taste ko tak sama ngan member ko..bila shopping dia tanya ko ok ke tak baju yang dia pilih sume ko nak bangkang ko cakap tak elok tak sesuai...tak ke berangin member ko tuh?..maybe elok pada mata dia tapi tak elok pada mata ko..so nak selamat cakap je lah kalo aku,aku tak minat tapi kalo ko suka beli jelah.. Tapi kalo ternyata di mata kita memang tak sesuai sesangat cakap terus terang lah..samelah bila kita rasa member kita salah tegur jelah..takkan nak biarkan selamanya dia dalam kejahilan..fuhh rasa cool wat ayat camni kehkeh...tapi syes ahh tak salah nak jaga tepi skirt member rapat kita sendiri..hurmmm susahkan nak jaga hati orang? same goes to me..always in dilemma..but  sokay as long as kita ikhlas everything will turn out smoothly.. 

Menerima Pujian
This is very difficult rite? Selalu speechless bila orang puji...Tips dari aku satu je..DONT DENY IT jika betul apa yang orang tu cakap kita haris akui apa orang kata tapi jangan sampai nampak terlalu bangga or terlalu merendah diri...

contoh 1: ehh bapak lawa gila hang adui
terlalu bangga : laa baru taw ke..aku memang lawa pon hang ja hudoh
terlalu merendah diri : eh takde lah aku tak lawa pon..hang lagi lawa nak mampos..pelikla apesal hang cakap aku lawa? aku tak lawa lansung la..rambut megi..hidung kemek..kening ceramuk blablabla...

lagi orang nyampah adelah jawab camni..kann?
sepatutnya : terima kasih.alhamdullilah anugerah Allah
sepatutnya : thanks.hang pon

contoh 2 : wahh pandai gilerr hang 5 flat siott
terlalu bangga : baru taw ka? aku memang dilahirkan genius..tak study pon leh dapat 5 flat
terlalu humble : takdelah aku tak pandai pon..nasib aje ni..

sepatutnya: Alhamdullilah la..tak sia2 berjaga malam
sepatutnya: Alhamdullilah la apa yang aku baca naik
sepatutntya : Semua nie atas usaha and jasa lecture and rakan2 yang byk mmbantu

nak humble tu boleh tapi jangan la keterlaluan..orang dah puji kan? akui jelah..kalo nak deny pon biarla seminimum yang mungkin..if ur too humble nampak sangat macam takde self esteem..aku pon kadang2 tak pandai nak terima pujian gak..bila orang cakap aku cantik ke pandai ke mula la blushing tak taw nak jawab ape cisss...tapi pelan2 la belajar menerima pujian..

Tumblr_lord1qk2xf1qio615o1_500_large
Thats all from me if u dont agree with me i tak kesah u can go and write ur own entry...i write based on my opinion and sorry for my harsh word aku memang tak reti nak ber A.Samad Said..huhu..sorry again if i ever offended u guys..Eh kemas kan entry aku kali ni siap ber-justifed gittew? Haha! Bye~

Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

7 comments:

yunZatie said...

ade jugak rumet yg egois giler. bila nk clean up prob dia mati akal sbbnye she has totally no reason sbb pergaduhan yg dia mulakan. at last "kau kau aku aku"

DaYaH JeLitA said...

kena settle baik2 la macam tu perempuan mmg mcm tu...ego tinggi...

Ym.Bundle said...

tu bezanya kawan baik dngn kwn biase2 je..kawn baik biase lepas je cakp dan jujur..yg biase2 ni cover lebih..hahha..

DaYaH JeLitA said...

betul3

HAJAR AZMAN :| said...

Kelass kau maria. Sedap aku mmbace!

Namee Roslan said...

hahaha. tergelak namee baca "padahal muka macam rosmah je" ahah. em kita kena jujur tapi dalam cara yang tersirat jgn sampai orang tu kecik hati. tp kalau dia mmg jenis keck hati selalu,takleh watpe lah. hehe

lia kamalia said...

yahh bravo entry . wkwkwkw . nak carik kawan yg style tak mudah tacink and mudah menerima gurauan mmg susah . tp kalau diorang atleast bg tahu yg diorang terasa its okay . yg jenis kutuk belakang tu . aduu .