Nuffnang Ads

Wednesday, July 31, 2013

SUKSIS #11 (Program Khidmat Masyarakat-Keluarga Angkat di Yan, Kedah)

Assalamualaikum....
Dah lama nak update pasal program ni sebenarnya tapi asik bertangguh je.. Gambar pon baru je ada..hehe..Okay straight to the point la malas nak mukadimah panjang2.. Program anak angkat ni berlansung semasa cuti Gawai haritu around Mei 2013..Uitm memang besh berlambak cuti hehe...hm sepatutnya program ni diadakan masa cuti mid sem tapi negara Malaysia ini tengah kalut pilihanraya time tu so program ni terpaksa put off.. its okay as long as its not cut off! hehe..

di bus stop teratai sebelum bertolak... tak sabaqq nihhh nak piey ghumah mak angkat 
Actually kitorang bertolak lambat drpd tentatif asal pukul 8 terlajak sampai pukul 12 bas punya pasal hurm.. malam baru kitorang sampai..yala hampa tau2 la dari shah alam ke kedah boleh agak la kan berapa lama huhu...aku takpa aku dah biasa nek bas balik Perlis..hehe..Oh ye program kitorang tu kat Kampung Raga, Yan, Kedah.
Add caption
Nin dia sign board depan dewan yang kitorang guna.. Yelah bahang pilihan raya masih panas weyy.. BIRUUUU je nampak kampung ni hehe..tapi aku tak amik bab sebab aku tak mengundi pon..cek tak cukup umoq lagi hehe...Hurm pendek kata kampung ni sangat cantik and telah memenangi macam2 pertandingan seperti sungai tercantik, sungai terbersih, nasyid dll. kampung ni mmg tumpuan la utk program mcam ni...

Ni masa baru sampai..semua berkumpul kat dewan untuk diagih kepada family angkat masing2

Setelah semua dapat mak ngan ayah masing2..kami pon balik rumah masing2..esok baru ada aktiviti..haa aku , fiena, ayu darla ngan aisyah M dapat serumah..mak aku adalah mama norma ngan abah ghazali kekeke..aku panggil mak ngan pak..hee~ malam tu pak masak mee jawa kat kitorang haii sedap ngat aih..malam tu la kenal2 ngan dorang..anak2 bapak tak ramai yang balik.. ada abg pozi n kak bayah, kak poziah, abg nazir n kak ina, and anak2 depa..nasib baik ada budak2 ramai takdala aku awkward hehe... 


next morning adalah acara senamrobik bersama penduduk kkapung hehe.. sempoi depa nihhh
aktiviti mengurut yang terjadi secara spontan selepas senamrobik.. mau tak urut dekat 20 lagu kami hayunn hehehe
Lepas daripada senamrobik, kitorang balik rumah untuk aktiviti bebas..aku balik untuk sambung breakfast yang mak masak sebab bangun lambat harini..hahaha wat malu ja first day umah orang bangun lambat..dah la lambat, bangun2 mak dah siap masak..malu hoii tobat kami 4 kena rijek awal2 kalo nak jadi menantu hehe..

ngan anak kak ina...comeyyy sangat aihh >_<

Haa nin dia upacara melipat kain..banyak gila kot yalah keluarga depa besaq kot ngan budak2 lagi..takpa 
aku memang suka buat kerja rumah..barulah tuan rumah berkenan tak gitu? kekeke.. dalam kami 4 fina la lipat baju paling laju sekali..baguihh ni ada potensi menjadi bibik yang top class hahaha...

haa ni lauk untuk lunch..sapa masak?? kitorang laa masak bersama2 ngan mak ngan kak bayah...sedapp
Seterusnya tak sempat lagi nak guling2 dalam rumah masing2 kitorang kena siap untuk aktiviti seterusnya iaitu melawat rumah makcik ni yang merupakan pengusaan kuih karas..hampa tau ka camna nak wat kuih karas? mesti tak kann? mesti tau makan je kan? haha.. entah2 kuih karas pon ada yang tataw padia hehe..senang ja nak wat kuih ni sbnarnya..so semua dapat peluang untuk mencuba bakat chewahh..macam2 bentuk la jadi ngan ada yang hangit pon ada...budak laki pon try jugak..yang pasti hat aku wat perfech okay *idong kembang hahak.. so kitorang leh makan la lepas tu..tuan rumah ada sedia air oren ngan kuih2 lain jugak..so lepak la kat rumah ni jap..
asiah sedang test bakat

baguihnya elly tolong bancuh ayaq

depa dua ni dan lagi main baru seremban..pak lang pon dok tengok ja tuhh

nina plak rajin sungguh dok layan dak tecik ni huhu
Then waktu petang plak ada sesi riadah..ada perlawanan bola antara hero2 suksis ngan hero2 kampung raga..yang tak leh belah nya golongan wanita ni tak sokong lansung suksis hahaha..kami menyokong wakil dari keluarga masing2...aku sndiri pon mau tak sokong ada 3 orang dari family aku main.. abg pozi, abg nazir ngan pae.. sakit tekak aku dok jerit sokong depa hehe...


kampung raga FC vs suksis... sempoi ja tgk depa main..tak larat gelak pon ada..

ni bapak kitorang pon datang tengok gak hihi

ni bucuk2 kesayangan aku! anak2 abg pozi, kak ina ngan kak poziah hehe

alang2 tengok bola jenguk pantai murni jap...dekat je padang bola tu depan pantai murni ni jelah

Seterusnya pada waktu malam plak kitorang mengumpulkan kanak2 yang ada kat kampung tu datang kedewan bawak suma kerja sekolah and buku2 depa..kitorang nak tolong ajar..actually masa ni jugak sekolah tengah bercuti so memang meriah dengan budak2 la...and taw2 la bila cuti sekolah homework komfem bertimbun..hurm ada jugak antara kitorang yang terlebih baik tolong siapkan kerja sekolah sekali ha..hehehe untunglaaa

sambil2 wat kerja sekolah...budak2 ni sempat lagi wat suprise kat mak angkat depa malam tu..
beli kek birthday and nyanyi2 kit hehe..nak baling tepung memang tak la kan...kalo tak esok hang kena packing
barang balik shah alam tros haha..
bucuk2 kitorang ni rajin betol..tak cukup kat dewan sambung kat rumah plakk..bagus dorang ada passion utk belajar

The next day, aktiviti yang sangat2 ditunggu2 iaitu mendaki gunung Jerai!!! yeayyyy gwigomi!! hehehe pagi tuh bangun awal tolong mak masak untuk bekalan makan kat puncak nanti..mak2 kitorang bekalkan makanan untuk anak depa berkelah karang hehe...ha by the way gambar atas ni bukan PATI okayy..ni kitorang dibawa ke tempat nak daki tu la ramai2 hehe...
sebelum mendari..suma senyum hepy je la kann..senyuman yang bertenaga hehe ...kita tunggu satgi jadi camna haha


mak ayu datang untuk kasi sokongan moral kat anak manja dia ni..mana taw semput time naik gunung haha
untungla mak dok dekat jaaa

brief talk before hiking

masa naik gunung jerai ni mmg banyak sungguh berenti berehat hehe.. ha ni la bahananya tak streching hehe... lagi pon ramai uncle2 yang join so kena la tunggu depa..kudrat depa tak macam kitorang yang muda2 ni hehe

tunjuk padia tataw hehe

see berehat lagi....hehe


akhirnyaa sampai jugak ke puncak yeayy!!! aku tak ingat berapa jam nak sampai atas yang pasti berjam2 gak la hehe

cantik sangat pemandangan atas puncak jerai ni
berjaya ditawan yeahh..kalo nak ikot naik dari bawah 1200m ++cmtula

gambar feveret
dah habis menghayati permandagan kita makan duluuuuu

ni la makanan yang mak pack untuk kitorang...la yang laki tu pae adik beradik kami la hehehe...baju biru tu mak lain haha

Balik dari mendaki gunung memang tersangat letih...kitorang berehat untuk sambung aktivi gotong royong for the next day...Untuk aktiviti ni kena bersihkan surau kampung and tanah perkuburan.. bersih kubur diserahkan kepada budak laki..fuhh tak berani aku nak pi kubuq hukhuk...so yang girls ni bawak mai la segala senjata dari rumah masing2 termasuklah penyapu, kain lap, mop dan lain2...
tudia haa ni baru betul kerja sukarelawan.. Alhamdulilahh


aku pon nak eksyen gak kekeke

ni ninja mana tataw la dok cuci tingkap haha

haaa keja aku menjadi lebih senang dengan adanya tentera2 bucuk aku ni yang nak ikot...bagus2..rajin depa ni

curi tulang jap maik gerek (basikal).. haha tu tengok tu pulun ja budak2 tu ligan(kejar) aku haha
tulis dalam slang utara kena ada translate nnt orang tak paham...taw tak member2 aku yang dok negeri2 lain
ni kan pulun laa belajaq cakap utara sebelum mai sini..hehe..usaha yang bagus..
ni kak bayah suruh depa angkat dahan pokok manggis depan rumah aku haha.. dahan ni jatuh atas keta abg pozi
kemek kete dia sikit..mental gak la dia sebentar huhu..bagus2 depa ni tolong kak bayah..

selepas gotong royong selesai, petang tu kitorang melawat tempat wat kuih yang femes kat kampung ni

boleh tengok ja nak makan takleyh hukhuk.. ni depa dok packing kerepek

ni plak tempat buat kuih...sini kira bengkel la.. next kitorang pergi kedainya plak

otw nak pi kedai yang memasarkan produk yang dibuat di bengkel tadi...ha tengok la ni geng no 7 hehe.. aku yang tulis mc yah tu kekeke

tadi kat bengkel leh telan air liur ja tgk..kat sini makan la puas orang jamu hehe


Kitorang duk situ sampai tghari then balik rumah lunch...petang tu kena siap2 untuk game suprise dari paklang..kami pon tataw game apa...hehe..bila paklang briefing tu dia bagitaw game tuju tin..ingatkan tuju tin biasa2 rupanya modified version hehe..orang kampong je tau main..kwn2 aku hat dok bandar tu pakat blur belaka hehe..syiok wo main..siap ada kejar2 lagi..aku nak explain pon tak reti la camna game ni hehe...tapi memang enjoy habis la..futsal pon ada petang ni sebab kampung raga fc tak puas lagi lawan ngn dak suksis hehehe...

grup aku start game tuju tin

ha suma pakat lari tanak mati

bila grup aku kalah aku pon merayap la malas nak tengok dah wakaka.. ronda2 kampong ngn budak2 bucuk ni hehehe
Next tibalah masa malam terakhir disini..wahhh nape rasa kejap sangat..huhu..tak puas kot dok 5 hari 4 malam je..rasa macam nak duk sebulan sini hehehe...malam tu ada majlis penutup yang tak rasmi punya...wakil suksis and wakil kampung rasa masing2 membuat persembahan.
budak2 tarian suksis menari zapin

ha ni la legend kampung raga..makcik2 ni dah banyak kali menang pertandingan nasyid..malam tu bukan takat nasyid depa turun berendoi..suara memang sedap...

sesi bergambar dengan family2 kitorang..happy sangat rasa hehe


kitorang ngn mak ngn maktam.. mak tam ngan mak ni adik beradik

me with mak <3

penari2 suksis ngan bekas penari..yang baju korporat tu merupakan bekas penari yang telah quit huhuhu...'
aku pon quit sebab badan tak cukup lembut hehehe....takdelah aku quit sbb tak dapat bg komitmen..huu rindu sngt team tarian suksis..

ha ni la antara family aku..ramai lagi takda ni..hehehe

malam tu lepas majlis pae bawak kami meronda yahuuu...sempat singgah tnjung dawai and lajak p sungai petani nu huhu
malam last nii esok nak balik dohh..tgk tu mekap pon takdan cuci suma pakat salin baju ja huhu

Last day at kampung raga..Pagi tu ada majlis penutup yng rasmi nya.. Prof Rosmin pon datang untuk merasmikan majlis penutup tersebut..huhu..semua pakai uniform pada hari ini

ucapan wakil pelajar...aku la tuhhh hihihi
ucapan and perasmian from ajutan suksis, Prof Rosmin

simbolik penyerahan kembali anak2 kepada kor suksis uitm..sedihnyaaa dah nak berpisah

bergambar kat luar dewan kejap..lepas ni suma balik rumah masing2 and tolong masak untuk lunch..kitorang lunch sesama harini..semua family datang bawak lauk masing2 untuk dimakan ramai2...macam ni ke yang orang panggil pot luck tu?? hehe aku pon tak sure..

jemput makannn..segala jenis lauk pon adaaa

tudia family syazana berkelah tepi sungai teruss hehehe...

yon ngan abah depa..
Selepas makan kitorang pon siap2 la nak balik shah alam..waa sedihnyaa tak puas rasa berkasih sayang ngan family angkat..masa ni drama air mata memang takyah cakap la..hehe...kitorang memang jatuh cinta sangat2 ngan orang2 kat sini..we gonna come here again!
keluarga besarrr kami!

scene yang wajib ada pada hari last huhuhu
Hurm so kitorang tukar2 no telefon, add facebook and apa sahaja supaya tak lost contact.. Alhamdulillah ukhwah yang terjalin ni akan kekal sampai bila2.. Dalam bas suma pakat dok lap air mata je hehe.. Aku plak tak ikut balik shah alam ngan bas..aku balik rumah ayu dulu kat kampung sebelah hehe... So this is it, one of  the suksis program that left the best memories in our heart :)



Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

No comments: